Stargate Atlantis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Stargate Atlantis
Sjanger Science fiction
Skaper Brad Wright
Robert C. Cooper
Medvirkende Joe Flanigan
Torri Higginson
Amanda Tapping
Paul McGillion
David Hewlett
Rachel Luttrell
Jason Momoa
Nasjonalitet USA
Canada
Språk Engelsk
Sesonger 5
Ep. per sesong 20
Episoder 100 (Liste over episoder)
Produksjon
Lengde 43 min
Sending
Kanal Sci Fi Channel Viasat 4
Periode 16. juli 20049. januar 2009
Eksterne lenker
Sending

Stargate Atlantis er en amerikansk TV-serie. Serien er en «spin-off» av Stargate SG-1, og handler om en gruppe mennesker som reiser gjennom stjerneporten til Pegasus-galaksen, til den tapte byen Atlantis. I Pegasus-galaksen møter menneskene forskjellige fiender, blant annet the Wraith (som lever av å suge livskraften fra mennesker), the Genii og the Asurans (som har fellestrekk med the Replicators fra SG-1, men ser ut som vanlige mennesker).

Serien hadde premiere på den amerikanske tv-kanalen Sci Fi Channel 16. juli 2004 og siste episode ble vist 9. januar 2009. Stargate Atlantis ble filmet i Bridge Studios i Vancouver i Canada, og på flere steder i utkanten av byen.

Serien vises i NorgeViasat 4.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Sesong 1 hadde premiere 16. juli 2004. Atlantis-ekspedisjonen, ledet av Dr. Elisabeth Weir, ankommer byen som the Ancients hadde forlatt for 10 000 år siden. De får nye venner, Athosianerne, men samtidig møter de en ny fiende, the Wraith. Uten mulighet for å vende tilbake til jorden, må teamet overleve ved å bruke teknologien som the Ancients etterlot seg i byen, og finne en måte å forsvare seg mot the Wraith på. John Sheppard setter sammen et team som består av ham selv, Rodney McKay, Aiden Ford og Teyla Emmagan, lederen for Athosianerne. På ett av teamets første oppdrag skaffer de seg enda en ny fiende, the Genii, en menneskelig militær sivilisasjon med et teknologisk nivå på linje med jorden på 1950-tallet. Sesongen avsluttes med at byen Atlantis er under et større angrep fra the Wraith.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Sesong 2 hadde premiere 15. juli 2005, og fortsetter der sesong 1 slutter. Atlantisekspedisjonen unngår å bli utslettet av the Wraith ved å få dem til å tro at byen har blitt ødelagt. De har nå også muligheten for å kontakte jorda igjen, etter at romskipet Daedalus og den nye ZPM-en (en kraftkilde) ankommer byen. Teamet møter på Ronon Dex, som blir med på teamet mens Aiden Ford er savnet. Sesongen ender med at the Wraith er på tur til jorda, og ekspedisjonen må finne en måte å stoppe dem på.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Sesong 3 hadde premiere 14. juli 2006, og fortsetter der sesong 2 slutter. De stopper the Wraith fra å nå jorda, men klarer fremdeles ikke å utvikle «the Wraith retrovirus» som de håper vil gjøre rasen menneskelig igjen. Teamet møter nok en ny fiende the Asurans, og ting begynner å se mørkt ut når et eksperiment tar vekk all energien som er igjen i den ene ZPM-en som de hadde. Ikke lenge etter finner de et romskip av the Ancient, men når mannskapet ombord finner ut at Atlantis er funnet, tar de tilbake byen som var deres og sender hele ekspedisjonen hjem. O'Neill og Woolsey er sendt til byen for å forsøke å lage en avtale om at ekspedisjon må få lov til å vende tilbake. Dette mislykkes, men O'Neill og Woolsey får lov til å bli igjen som ambassadører mellom jorda og Atlantis. Etter noen uker rapporterer de tilbake at the Asurans har angrepet byen og holder på å ta over styringen. De drepte mannskapet som ekspedisjon tok med tilbake også.
Sheppard og teamet hans drar tilbake til Atlantis, tar byen tilbake og ødelegger også alle Asurans. Sesongen ender med at menneskene angriper the Asurans som bygger skip for å angripe. The Asurans setter inn et motangrep med et sterkt strålevåpen. Ekspedisjon prøver å unngå strålen ved å senke hele byen ned i havet, slik som byen var da teamet ankom byen for første gang. Strålen skjærer seg imidlertid gjennom havet, og er fortsatt en stor fare for ekspedisjon. Som en siste utvei setter Atlantis i gang motorene som får byen til å fly, slik at de kan flytte byen til en annen planet. De flykter, men like før de hopper i hyperspace, treffer strålen byen, slik at Dr. Weir blir hardt skadet. Sesongen ender med at hyperdriven stopper opp og byen flyter i rommet med bare 24 timer med energi igjen.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Sesong 4 hadde premiere 28. september 2007, og fortsetter der sesong 3 slutter. Samantha Carter overtar som ekspedisjonens leder, etter at Dr. Elisabeth Weir ble skadet. For å berge Dr. Weirs liv, vekker de til livet noen nanitter som har ligget inaktive i kroppen hennes fra en tidligere hendelse. Hun berger livet, men blir tatt til fange av Asuranere da de prøver å stjele en ZPM fra deres hjemplanet. I en av de første episodene møter teamet på en ny kultur kalt the Travelers, disse bor på skip for at the Wraith ikke skal kunne finne dem så lett.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Sesong fem er seriens siste. Stargate Atlantis vil avsluttes med en to-timers spillefilm. Stargate: Extinction[1]

Extinction har blitt satt på hyllen inntil videre.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]