Spore (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spore
UtviklerMaxis
UtgiverElectronic Arts
DistributørSteam
GOG.com
DesignerWill Wright
Alex Hutchinson
Chaim Gingold
Stone Librande
Soren Johnson
KomponistBrian Eno
Cliff Martinez
Siste versjon2.4.6
PlattformWindows, Mac OS X
Utgivelse5. september 2008[1]
SjangerSimulatorspill
ModusEnspiller
Aldersgrense12+
Nettstedwww.spore.com
Del av serien Spore
Spore Creature Creator
Spore Creatures

Spore er et simulasjonsspill som ble utformet av Will Wright og utviklet av Maxis til PC og Mac. Spillet ble lansert den 5. september 2008. Will Wright har tidligere utformet Maxis' suksesserier SimCity og The Sims. Spillet finnes også til Nintendo DS, mobiltelefoner og iPhone, og flere spill til Wii, DS og PC.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

Spore lar spilleren utvikle en romvesen-art gjennom evolusjon, fra de første cellene, gjennom større dyrearter, til den blir intelligent, danner sivilisasjoner og til slutt drar ut i det ytre rom. Det er fem stadier gjennom spillet. Celle-, skapnings-, stamme-, sivilisasjons- og romfasen. Selve utviklingen av artene er i stor grad basert på algoritmer i stedet for programmering, som skal gjør det mulig å konstruere de mest eksotiske, og merkelige vesener. Spore Skapnings Skaperen er en av 18 skapere i spillet. På de forskjellige skaperne kan man lage for eksempel dyr, hus, musikk og kjøretøy. Artene, kjøretøyene, musikken osv. som spillerne lager, skal kunne legges ut på Internett, det vil utvikles et system slik at andres spill automatisk vil bli befolket av de mest nedlastede artene, musikken osv.

Historie[rediger | rediger kilde]

I den første fasen, Cellefasen, går det meste ut på å spise seg opp og få en hjerne å bygge opp intelligensen sin med. Neste fase, Skapningsfasen, har du endelig blitt et skikkelig romvesen. Du kan gå, løpe og plukke opp ting. Det er nå de små målene begynner, kanskje du skal skaffe deg noen allierte, eller bli et skikkelig slemt romvesen med fiender overalt rundt deg. Sett sammen den perfekte skapningen din og finn det ut. Tredje fase, Stammefasen, har hjernen din endelig blitt ferdig og samle mat eller fiske til stammen din, du kan planlegge angrep eller fortsette å skaffe deg venner, men husk ... ikke alle er like vennlige selv om du selv er det. Fjerde, og nest siste fase, Sivilasjonsfasen, går ting virkelig for seg her. De små stammene i forrige fase, er nå blitt store byer med skikkelig trøkk i. Denne gangen går det ut på å ta over planeten du og alle de andre sivilisasjonene bor på. Send missiler og raketter, eller bare overtal dem til å bli en av deg. Det er nå det virkelig gjelder. Romfasen er den siste fasen. Den har ikke noe slutt, men det er masse å gjøre her. Du tok over planeten i de forrige fasene, denne gangen skal du ta over universet. Skaff deg mange kule våpen og andre oppgraderinger til romskipet ditt og fly avsted til ukjente deler av galaksen. Kanskje du møter de fryktinngytende Grox.

Skapningsskaper[rediger | rediger kilde]

Skapningsskaperen til Spore ble sluppet den 17. juni 2008 og kunne lastes ned i to forskjellige utgaver. En demoutgave med 25% av innholdet som kan lastes ned fra hjemmesiden og en versjon med 100% til 49 kr fra EA sin hjemmeside.

Spore på E³-messen[rediger | rediger kilde]

E³-messen i 2005 vant Spore flere Game Critic-priser: «Beste produktet på messen», «Beste originale spill», «Beste PC-spill» og «Beste simulasjonsspill».[2] Når Will Wright ble spurt ut om spillets gameplay svarte han ved å si: "There are games that let their players feel like Luke Skywalker. I want players to feel like George Lucas." Spore har blitt beskrevet som en blanding av Pac-Man, Diablo, Mr. Potatohead, Erectorset, Clay, Populous, SimCity, Legos, Civilization, Destroy All Humans, og Kid Pix på forskjellige områder i gameplayet. Will Wright har også sagt i en demo at galaksen i Spore vil inneholde over 500 000 stjerner og planeter og at det ikke vil være vits i å lage en galakse til, siden det ikke vil være mulig for spilleren å besøke alle planetene i løpet av levetiden sin. Dette gir en idé om hvor stort Spore er.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]