Sorgenfribakken (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sorgenfribakken
Hus i Sorgenfribakken, ca. 1910–20. Ukjent fotograf/Oslo Museum.
Basisdata
NavnSorgenfribakken
LandNorge
StrøkHammersborg
BydelSt. Hanshaugen
KommuneOslo
Kommunenr0301


Sorgenfribakken gikk i sin tid øst og sør for TrefoldighetskirkenHammersborg i Oslo, fra Schandorffs gate og rundt kirken til Akersgata.

Hammersborg har navn etter kapellan Jens Christophersen Hammer, som omkring 1720 eide denne løkken, en tidligere husmannsplass på Bymarken. Rundt løkken vokste det i 1740-årene fram en forstad med småhus oppført for militære som måtte flytte fra Hovedtangen ved Akershus festning.

Løkken fikk senere navnet Sorgenfri, og den siste hovedbygningen ble oppført onkring 1812. I 1821 ble den kjøpt av konditor Paul Caspary fra Sveits og brukt som serveringssted. Her holdt Studentersamfundet i flere perioder sine møter i 1820- og 30-årene. I 1849 kjøpte Christiania kommune Sorgenfri som tomt for Trefoldighetskirken, innviet i 1858. Løkkebygningen ble brukt som sykehus til 1903. Den ble revet i 1923, og resten av forstadsbebyggelsen «sanert» i 1920-årene, da Margaretakyrkan og Deichmanske bibliotek ble oppført. I et uthus hadde kunstnerne Julius Middelthun, Axel Ender og Gustav Vigeland atelier.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]