Slotsholmsgade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slotsholmsgade
Slotsholmsgade med Børsen til høyre
Basisdata
NavnSlotsholmsgade
LandDanmark
KommuneKøbenhavns kommune
TilstøtendeChristiansborg Slotsplads, Christians Brygge

Kart
Slotsholmsgade
55°40′31″N 12°35′02″Ø

Slotsholmsgade er en gate på Slotsholmen i Københavns Indre By (København). Den forbinder Christiansborg Slotsplads med Christians Brygge. Flere av den danske regjeringens ministerier ligger i Slotsholmsgade.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gaten er anlagt hvor det tidligere lå en kanal, Børsgraven, på den vestlige side av Børsen. Lasteskipene kunne derfor den gang seile helt opp til Børsen med sine varer. På nordsiden av kanalen lå gaten Bag Børsen, hvor alkymist og lege Francesco Giuseppe Borri hadde sitt laboratorium.[1] Kanalen ble kastet til i 1865[2] hvoretter Slotsholmsgade ble anlagt. På samme tid ble det bygget en ny Knippelsbro som lå i forlengelse av Slotholmsgade og dermed ble hovedferdselsåre til Christianshavn. Da Knippelsbro senere ble flyttet til sin nåværende plassering flyttet trafikken med til Børsgade.[3]

De seks Søstre[rediger | rediger kilde]

Børsgraven, Bag Børsen og Nye Børs (De seks Søstre) fra Geddes kart over København fra 1757
Børsgraven i 1845 av W. Petersen
Utsyn fra Christiansborgs tårn over Børsen og Slotsholmsgade. I bakgrunnen Christianshavn.

I 1647 fikk kongens rentemester Henrik Müller overdratt grunnen i forlengelse av Børsen mot havnen med pålegg om å bygge. Henrik Müllers Boder ved Børsen ble oppført og vakte begeistring i samtiden. På forsiden ut mot Børsgade ble det innrettet beboelse på 2. etasje, mens de øvrige etasjer ble leid av folk med solide innkomster. I kjellerne var det vertshus og på baksiden ble det innrettet pakkhus langs kanalen. Strekningen på denne side av husene ble kalt Jomfrustien, og her kunne det være farlig å ferdes å mørket.[4] Husrekken het offisielt Nye Børs men gikk på folkemunne under navnet De seks Søstre. Blant beboerne var Regine Olsen som bodde her mens hun var forlovet med filosofen Søren Kierkegaard.[4] Omkring 1900 ble husene revet ned og ga plass til Privatbankens hovedsete. Denne bygningen heter stadig Nybørs.

Kancellibygningen[rediger | rediger kilde]

Det ligger flere store eiendommer i Slotsholmsgade. Mest markant er Kancellibygningen eller Den Røde Bygning i nummer 4, tegnet av generalbyggmester Johan Conrad Ernst. Den krones av en segmentfronton utført av billedhuggeren Johan Christopher Sturmberg som forestiller kong Frederik IV omgitt av krigens og fredens symboler. Over bygningens hovedinngang med adresse Christiansborg Slotsplads 1, ses en trekantgavl med kong Frederiks monogram, utført av samme billedhugger.

Harsdorffs bygning[rediger | rediger kilde]

Ved siden av Kancellibygningen i nummer 6 ligger den såkalte Kommunikationsbygning tegnet og oppført av C.F. Harsdorff i 1781 som forbindelsesbygning mellom Kancellibygningen og Den stormske Gård.[5] I 1850 fikk bygningen en tredje etasje.

Den stormske Gård[rediger | rediger kilde]

Den stormske Gård i nr. 8 ble oppført på slutten av 1600-tallet av en islandsk kjøpmann Knud Petersen Storm. Til tross for senere til- og ombygninger er kjernen bevart. I 1710 overtok Frederik IV gården og installerte her sin daværende elskerinne Charlotte Helene von Schindel. Etter at hun var falt i unåde, ble gården overtatt av hennes etterfølger som elskerinne, Anna Sophie Reventlow, som eide den frem til stesønnen Christian VI fratok alle hennes besittelser.[6] Bygningen kalles derfor også Anne Sophie Rewentlovs gård. Den brukes i dag av Finansministeriet.

Lerches Gård[rediger | rediger kilde]

I nr. 10 ligger Lerches Gård, også kalt Det Würtembergske Palæ. Det ble oppført av arkitekten Johann Adam Soherr (1706-1778) i årene 1741–42 for feltmarskalk, prins og senere hertug, Carl Christian Erdmann av Württemberg-Oels (1716-1792). Etter at feltmarskalken flyttet i 1747, overtok general og greve Christian Lerche (1692-1757) eiendommen. Fra 1777 til sin død hadde statsminister og bondevenn Henrik Stampe sin bolig her. Omkring 1804 bodde her geheimestatsminister Johan von Møsting.[7] I 1806 ble bygningen forhøyet med en etasje.[8] Huset rommer i dag Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Tjæreborg[rediger | rediger kilde]

Lengst nede mot Christians Brygge ligger den store, grønne ministerialbygning som kalles Tjæreborg. Den er oppført av arkitektene Thomas Havning og Svenn Eske Kristensen på 1960-tallet. Her lå tidligere Den schackske Gård, hvor en rekke ministerier hadde til huse på hjørnet av den nå nedlagte Christiansgade.[3] I Tjæreborg holder blant andre Centraladministrationena bibliotek og vitensenter Det Administrative Bibliotek til.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gordon Norrie. «Francesco Giuseppe Borri». Dansk Biografisk Leksikon (3. utgave). 
  2. ^ Evan Bogan (1993). Københavns Gadenavne ... fra Kokkedal til Ishøj og fra Dragør til Værløse. Lynge: Bogans Forlag. s. 237. ISBN 8774662368. 
  3. ^ a b «Slotsholmsgade». Kend København. Hovedstadshistorie. Besøkt 15. januar 2017. 
  4. ^ a b Jørgen Larsen (10. juni 2013). «De seks Søstre». Berlingske Tidende. Besøkt 15. januar 2017. 
  5. ^ Hans Henrik Høgsbro Østergaard (2007). Bag de røde mure. Finansministeriet. s. 26. 
  6. ^ Hans Henrik Høgsbro Østergaard (2007). Bag de røde mure. Finansministeriet. s. 38. 
  7. ^ T. M. Sandau (2001). Hvem boede hvor. Kendte danskere i 1800-tallets København. Sesam. s. 126. ISBN 9798711134268. 
  8. ^ «Slotsholmsgade». Indenforvoldene. Arkivert fra originalen 24. mars 2016. Besøkt 15. januar 2017.