Sinbad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eventyrillustrasjon fra ca. 1910 viser det gigantiske fabeldyret Rokk som angriper og ødelegger skipet til Sinbad Sjøfareren slik historien blir fortalt i Tusen og én natt, en eventyrsamling fra Midtøsten.
Douglas Fairbanks og Maureen O'Hara i den amerikanske eventyrfilmen Sinbad the Sailor fra 1947. Filmen handler om «Sinbads åttende sjøreise», mens Tusen og én natt bare forteller om sju sjøreiser.

Sinbad (også skrevet Sindbad) eller Sinbad Sjøfareren (på arabisk سندباد‎ Sin-di-bad og persisk ‏سندباد‎ Sand-baad) er en arabisk oppdiktet sjømann fra dagens Irak som er kjent fra Tusen og én natt, en orientalsk samling folkelige eventyr opprinnelig fra 900-tallet, men som kom til Europa i fransk oversettelse på 1700-tallet. Der er Sinbad helt og hovedperson i fortellingene om de fantastiske sju sjøreisene hans. Historiene om Sinbad skal imidlertid ikke være med i de eldste versjonene av samlingen. I tillegg til fantasifulle overdrivelser og beskrivelser av fabeldyr, spennende steder og annet, inneholder fortellingene også forestillinger araberne hadde om områdene i Det indiske havet vest for Afrika.

Fortellingene om Sinbad Sjøfareren er de mest berømte i Tusen og én natt sammen med «Aladdin og den forunderlige lampen» og «Ali Baba og de førti røverne».

Historiene om Sinbad har inspirert flere fortellinger siden og blitt tatt opp i populærkulturen, blant annet i flere eventyrfilmer, for eksempel den amerikanske The 7th Voyage of Sinbad fra 1958, og animasjonsfilmer, deriblant den japanske Arabian Naito Shindobatto no Bōken, en tegnefilm produsert for fjernsyn i 52 episoder 1975-1976. I nyere tid har særlig den canadiske serien The Adventures of Sinbad (1996-98) med 44 epioder hatt stor utbredelse, og blitt vist på norsk tv.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]