Sidsel Dalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sidsel Dalen
Født27. nov. 1969Rediger på Wikidata (54 år)
Oslo
BeskjeftigelseSkribent, journalist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Sidsel Dalen (født 27. november 1969) er en norsk romanforfatter, med bakgrunn som journalist og PR-rådgiver. Sidsel Dalen debuterte som forfatter i 2011 med thrilleren Dødelige dråper (Aschehoug)[1]. Handlingen er lagt til Rio de Janeiro og Dagbladet skrev: «Får James Bond til å fortone seg seg stillferdig.»[2]

I 2013 fulgte Dalen opp med thrilleren 21 dager, som handler om menneskehandel og korrupsjon på norsk sokkel. Den ble nominert til Rivertonprisen og rost av VG for til da å være «et av de beste forsøkene på å skrive spenning fra det norske oljeeventyret».[3][4]

To år senere - i 2015 - kom Nødhjelp som dreier seg om politikk og våpenhandel. Hamar Arbeiderblad kalte historien en hardkokt thriller i en storpolitisk ramme, med en menneskelig tematikk som gjorde boka rikere og varmere enn den forrige.[5]

Norsk leksikon har skrevet: Langt på vei er Dalen alene om å utnytte det norske oljeeventyret i thrilleraktige romaner.[6]

Dalen har en Bachelor i antropologi fra Goldsmiths college, hovedfag i medievitenskap fra Universitetet i Oslo, og en master i EU-politikk fra London School of Economics.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På videregående skole var Dalen revysjef, det var da hun skrev sine første tekster. Året etter publiserte hun noveller i ukeblader, blant annet i Det Nye, før hun dro til London og tok en bachelor i antropologi og massemedia. Vel tilbake begynte hun å jobbe i RadiOrakel på Blitz for så å gå over til Bootleg, som hadde egen rockeklubb og TV-sending fra en nedlagt kirke på Torshov.

Som 25-åring tok Dalen hovedfag i medievitenskap. Ved siden av jobbet hun i musikkbladet Puls og NRK P3. Etter endte studier bodde hun en periode i New York før hun laget et par dokumentarer i P2 og skrev en dramaserie for Midt i Smørøyet (NRK).

Så gikk turen tilbake til London hvor hun tok en master i EU-politikk ved London School of Economics. Det var første steg inn i PR- og kommunikasjonsyrket, hvor Dalen drev på i syv år. I den perioden fikk hun god innsikt i oljebransjen og anledning til å jobbe internasjonalt. Men hun savnet journalistikken og fikk seg etter hvert jobb i Økonomisk rapport.

Etter tre år sa hun opp fast jobb og ble freelancer, både i TV og aviser. I 2007 vant hun en pris for beste web-TV i Hjemmet Mortensen konsernet. I 2008 fikk hun en pris for Beste nyhet i TV-Norge. Like etter flyttet hun til Rio de Janeiro – hvor hun fant inspirasjon til å skrive sin første bok.

I 2016 fikk Dalen et stipend av Fritt Ord for å være «Journalist Fellow» ved Reuters Institute of Journalism – University of Oxford.[7][8] Hennes studier dreide seg om hemmelighold i såkalte skatteparadiser.[9]

Ved siden av å skrive tar Dalen oppdrag med å intervjue andre forfattere på scenen. Blant annet på Oslo litteraturfestival, Krimfestivalen, Kongsberg krim og hennes eget event Dahle & Dalens litterære salong.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 2011Dødelige dråper, thriller, Aschehoug
  • 201321 dager, thriller, Aschehoug
  • 2015Nødhjelp, thriller, Aschehoug
  • 2016 - Femme Fatale, Novelle i Påskekrim 2016, Juritzen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (W.Nygaard), H. Aschehoug & Co. «Sidsel Dalen». Aschehoug forlag (engelsk). Arkivert fra originalen 2. februar 2017. Besøkt 24. januar 2017. 
  2. ^ Får James Bond til å fortone seg stillferdig fra Dagbladet
  3. ^ «Bokanmeldelse: Sidsel Dalen: «21 dager»». VG (norsk). Besøkt 24. januar 2017. 
  4. ^ «Hun har skrevet en intens thriller om olje og menneskehandel». Dagbladet.no (norsk). 2. desember 2013. Besøkt 24. januar 2017. 
  5. ^ Arbeiderblad, Hamar. «Hedmarkskrim i påskesekken». www.h-a.no. Arkivert fra originalen 2. februar 2017. Besøkt 24. januar 2017. 
  6. ^ «Sidsel Dalen – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 24. januar 2017. 
  7. ^ «Research-stipend til Dalen | BOK365.no». BOK365.no. 29. oktober 2015. Besøkt 24. januar 2017. 
  8. ^ «Sidsel Dalen, Freelance journalist». Reuters Institute for the study of Journalism (engelsk). 12. september 2016. Besøkt 24. januar 2017. 
  9. ^ NRK. «Et råttent system». NRK (norsk). Besøkt 24. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]