Shortcar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shortcar er en type bilracing utviklet i Norge. Bilene er bygget for å konkurrere både på asfaltbaner, baner for rallycross, bakkeløp og isracing.

For å holde kostnadene nede og sikre konkurransedyktiget er bilene standardiserte. Alle bilene er bygget på nøyaktig samme ramme som kommer i et byggesett. Hjul, fjæring, styresystem, drivstofftank og bremser er også standardiserte, og leveres fra en enkelt leverandør.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tommy Kongsten regnes som grunnleggeren av shortcar. Sammen med en gruppe entusiaster utviklet han bilen og racingformen, og den første prototypen ble laget i år 2000.

Shortcar har blitt godkjent av FIA gjennom Norges Bilsportforbund, og har i dag offisielle ligaer i Norge og Sverige.[trenger referanse]

Tekniske regler[rediger | rediger kilde]

  • Effekt: Motoreffekten er i størrelsesorden 125-150 kW (170-200 hp).
  • Masse: Dersom effekten målt i kilowatt angis ved bokstaven P må massen til kjøretøyet etter fullført løp være minimum (3 ⋅ P + 80) kg. Under disse reglene kan en tyngre bil dermed ha kraftigere motor. Den totale massen til bilen etter løpet må uansett være minst 480 kg uten sjåfør.
  • Dimensjoner: Maksimal lengde er 2550 mm, og maksimal bredde er 1520 mm.

Bilene akselererer fra 0 til 100 km/t på rundt 2.6 sekunder og kan oppnå en toppfart på 250 km/t.

Deltakerne kan bestemme hvilken 4-taktsmotor de ønsker å bruke, men det må være en motorsykkelmotor som er standard fra fabrikk og med opp til fire sylindre. De mest vanlige motorene motorer på 1000-1200 cc fra merker som Yamaha, Kawasaki, Honda og Suzuki.

Se også[rediger | rediger kilde]