Munnskjenk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et gresk vasemaleri fra rundt 450 f.Kr. viser en ung munnskjenk som holder en vinmugge (oenochoei) og et grunt drikkebeger (kylix) under en bankett.
Den britiske diplomaten Charles Augustus Murray fotografert i London 1851 med to tjenere fra tiden som generalkonsul i Egypt på 1840-tallet. Tjeneren til høyre poserer som munnskjenk.

Munnskjenk[1] var i gammel tid, særlig i antikken og middelalderen, en embetsmann ved et hoff som hadde ansvaret for drikkevarene og for å skjenke vin til kongen eller fyrsten under måltidene.[1] Munnskjenken skulle også smake på mat og drikke og sørge for at herskeren ikke ble forgiftet.

Kjente munnskjenker[rediger | rediger kilde]

Det har vært en rekke kjente munnskjenker opp gjennom historien. Alle har stått kongen nær og vært blant de mest betrodde ved hoffet.

Ifølge gresk mytologi ble den unge, vakre, trojanske prinsen Ganymedes utropt til gudenes munnskjenk av gudekongen Zevs. Ganymedes ble også Zevs' elsker. Også ungdommens gudinne Hebe var munnskjenk for de greske gudene. I Første Mosebok i Bibelen blir egypterkongens munnskjenk nevnt i historien om Josef ved Faraos hoff.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «munnskjenk», Bokmålsordboka

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]