Praktmånemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Selenia tetralunaria»)
Praktmånemåler
Nomenklatur
Selenia tetralunaria
(Hufnagel, 1767)
Populærnavn
Praktmånemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektSelenia
Økologi
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Europa

Praktmånemåler (Selenia tetralunaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne vakre arten forekommer nord til Nord-Trøndelag i Norge, men er ikke spesielt vanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 29 – 50 mm), kraftig måler med flikete vinger, ganske sterkt varierende i størrelse og farge. Fargen er mer eller mindre brunlig, men varierer fra blekt beigeaktig til ganske mørkt rødlig brun, ofte med et svakt purpurskjær. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen, kroppen er gulbrun. Vingene er brede og moderat flikete, den innerste halvdelen av begge vingepar er vanligvis markert mørkere enn den ytre, særlig på undersiden. Forvingen har to smale, mørke tverrlinjer, der den innerste er sterkt buet og den ytterste nesten rett, bakvingen har bare den ytterste av disse linjene. Begge vingepar har en mer eller mindre halvmåneformet, sølvfarget flekk like innenfor den ytre tverrstripen. Vingespissen har en oval, brun flekk. Bakvingen har en lite, mørk flekk nær midten. Larven er gulbrun, sterkt knudrete, og ligner sterkt på en død kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Praktmånemåleren forekommer i løvskog, hager og parker og andre landskap med busker og løvkratt. De voksne målerne flyr om natten og kommer gjerne til lys. I det meste av artens utbredelsesområde har den to generasjoner hver sommer, en som flyr i april – mai og en i juli – august, men lengst nord har den bare én generasjon, som er på vingene i mai. Larvenes næringsplanter er or, eik, selje og andre løvtrær. Arten overvintrer som puppe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Praktmånemåleren finnes i det meste av Europa. I Norge er den funnet i de fleste fylker nord til Nord-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]