Sarpsborg Roklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sarpsborg Roklubb
Org.nummer983 080 618
Nettsidehttp://www.sarpsborg-roklubb.no/
LandNorge
By/kommuneSarpsborg
StedGrålum

Sarpsborg Roklubb (stiftet 6. juli 1932) er en roklubb i Sarpsborg, tilknyttet Østfold Rokrets i Norges Roforbund.

Historie[rediger | rediger kilde]

22. august 1932 var den nystartede klubben arrangør av sin første roregatta. Klubbens første klubbhus ble innviet under denne roregattaen. Klubbhuset var en låve i Høysand og de første regattaene ble også holdt i Skjeberg. Det ble lagseier for klubben med Herman Schultz, Robert Struck, Arvid Lerkerød, Knut Winter og cox Oddvar Trondsen.

Inspirasjonen til å starte roklubb kom da Sarpsborg holdt den store Østfoldutstillingen i 1930. Da ble det nemlig arrangert kapproing på Tunevannet. Et par år senere ble altså Sarpsborg Roklubb stiftet. Den første tiden fikk klubben hjelp av Fredriksstad Roklubb for å komme i gang.

Sarpsborgs Roklubbs første klubbhus sto ferdig i 1937. Tunevannet var bedre egnet til roregatta enn Skjebergkilen og i 1937 holdt de sin første konkurranse her. Like etter ble roklubbens første skikkelige klubbhus innviet.

Det var stor aktivitet i klubben i årene frem til krigsutbruddet i 1940, men i likhet med all annen idrett i Norge var det ingen aktivitet i klubben i krigsårene. Tyskerne tok sågar beslag i klubbhuset og båtene. Klubbhuset var i så dårlig forfatning etter fem år med tysk ramponering at klubben ikke kom i gang med roing før i 1946.

Klubben var aktiv etter krigen og vant sitt første norgesmesterskap i 1952 i Bergen. Laget som vant firer med styrmann var Otto Olsen, Knut Sandersen, Henry Asplund, Kjartan Engstu og cox Jan Johansen.

På slutten av 1950-tallet var det veldig liten aktivitet i klubben, men dette tok seg kraftig opp på 1960-tallet. I 1969 markerte Svein Thøgersen som reserve i EM og høydepunktet kom med hans sølvmedalje fra Sommer-OL 1972 i München. Thøgersen rodde dobbeltsculler sammen med Frank Hansen fra Oslo.

Roerne fra Sarpsborg Roklubb fortsatte å hevde seg utover på 1970-tallet og i 1975 vant de hele 37 medaljer i junior-NM.

Klubben innviet sitt nye klubbhus i 1980. Klubbhuset var vesentlig større enn sin forgjenger og hadde også selskapslokale. I begynnelsen av 2000-tallet bygde klubben nok et lokale ved siden av hovedhuset. Dette lokalet rommer båthall i underetasjen og selskapslokale i etasjen over.

I 2019 var klubben arrangør for Nordisk mesterskap i roing. Dette var klubbens første internasjonale regatta som arrangør og ble en stor suksess. I tillegg til å være arrangør var 4 lokale gutter plukket ut i Norges tropp. Sarpsborg-roerne Marius Thime, Oliver Melnes, Håkon Møller og Jacob Gundersen, som gjennom uttaksregattaer hadde kvalifisert seg til flere båtklasser i nordisk mesterskap, valgte å stille i åtter. De dannet sammen med fire roere fra kraftsenter Vest, Norges åtter i mesterskapet og rodde inn til sølvmedalje.

Kjente utøvere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]