Sandtorgholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandtorgholmen
Sandtorgholmen i 1895.
LandNorges flagg Norge
Kart
Sandtorgholmen
68°34′08″N 16°31′03″Ø

Sandtorgholmen (Sandtorgholmen handelssted) var et handelssted som lå på halvøya Sandtorgholmen ved Sandtorg sør i Harstad kommune. Handelsstedet er et av de eldste nord for Trondheim og ble nevnt første gang i 1321, og det er kjent at det har vært drift på halvøya siden 1557, da Lars Thrundiemsfar var ansvarlig for driften. Her har vært storstilt jekte- og pomorhandel opp gjennom tidene.

I 1770 fikk handelsstedet tildelt gjestebevilling for salg av vin og brennevin som det første stedet i regionen. Denne bevillingen ble beholdt i 150 år – frem til 1920. I denne perioden ble det bygget vinkjeller på stedet, som fortsatt er intakt. Vinkjelleren bærer navnet Malagakjelleren, et navn som hentyder til den tida da vinen som ble importert på fat til Norge kom fra Spania.

Fra starten av 1800-tallet hadde stedet et poståpneri, og stedet har hatt dampskipsekspedisjon, krambuhandel, bakeri, samt jordbruk.

I 1873 besøkte Kong Oscar II stedet, noe som viser at stedet var et av de viktigste i regionen, da han valgte å besøke Sandtorgholmen foran å besøke Harstad og Tromsø. Under besøket møtte 4000 personer fra "almuen" opp for å hylle kongen.

På det meste har Sandtorgholmen hatt 28 fastboende, og en har kunnet talt i alt 27 bygninger på stedet, og i dag står bare et fåtall av dem. Hovedhuset er et sveitserhus i dragestil som ble flyttet til sin nåværende plassering i 1916. Årsaken til flyttingen var at det tidligere hovedhuset hadde brent ned bare 10 år etter det ble bygget. Stabburet på stedet er omkring 300 år gammelt og Borgstua ble bygget rundt 1860. I tillegg er det en brygge og uthus fra tidlig 1900-tall på stedet.

Stedet eies i dag av Harstad kommune, og det er hotell-, camping- og cafédrift på stedet, i tillegg til at stedet karakteriseres som en severdighet. Stedet er tildelt Olavsrosa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]