Sahara (1943)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sahara
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1943
Prod.landUSAs flagg USA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiZoltan Korda
ManusforfatterJohn Howard Lawson
Zoltan Korda
Foran kamera
MedvirkendeHumphrey Bogart
Bruce Bennet
Lloyd Bridges
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Sahara er et amerikansk krigsdrama satt til ørkenen i Libya under den andre verdenskrig.

Produksjonen av filmen begynte 28. januar 1943 og ble avlsuttet 17. april samme år. Filmen ble tatt opp utelukkende i Imperial Valley i California, hvor man hadde fått kjørt inn sand og bygget opp fortet som står sentralt i handlingen.

Hovedrollen innehas av Humphrey Bogart, som spiller stridsvognkommandøren sersjant Joe Gunn. En av de andre «hovedrollene» i filmen innehas av en stridsvogn av typen M3 Lee ved navn «Lulubelle» som Bogart måtte lære seg å kjøre under innspillingen av filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mannskapet på Lulu Belle en M3 Grant/Lee i det britiske militæret som blir befalt av sersjant Joe Gunn. De blir skilt fra sin enhet under en tilbaketrekning. På vei sørover over en ørken i Libya for å slutte seg til resten av enheten deres, kommer Gunn og mannskapet hans over et bombet feltsykehus. De møter en britisk lege, kaptein Halliday, fire Commonwealth-soldater og den franske korporal Leroux. Halliday, den eneste offiseren, gir kommandoen til den mer erfarne Gunn.

Senere kommer de over Tambul, en offiser fra Sudan, og hans italienske fange, Giuseppe. Tambul leder dem til en brønn i Hassan Barani. Luftwaffe-pilot og kaptein von Schletow skyter mor tanken og sårer Clarkson, en av de britiske soldatene, alvorlig. Men det tyske jagerflyet blir skutt ned, og von Schletow blir tatt til fange. Når de ankommer Hassan Barani, oppdager de at brønnen er tørr, og Clarkson dør av skadene. Tambul guider dem til en annen brønn, men den har nesten ikke noe vann igjen. De oppdager to tyske speidere, og får vite om en tysk bataljon som også er desperat etter vann. Den tyske bataljonen blir ledet av major von Falken, som blir drept i en skuddveksling. Tyskerne begynner det som ser ut til å være et siste angrep.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]