SCP Foundation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SCP Foundation
Etablert2008
Nettsted

SCP Foundation (SCP: «Special Containment Procedures», slagord «Secure, Contain, Protect»)[1] er en nettwiki og et nettbasert samskrivingsprosjekt som dreier seg om paranormale og overnaturlige skapninger og objekter.[2] SCP Foundation blir presentert som en fiktiv og topphemmelig organisasjon som jobber og forsker på disse unaturlige objektene.[1] Den offisielle nettsiden ble publisert på engelsk 19. juni 2008, og har siden da blitt oversatt til tysk, fransk, spansk, japansk, kinesisk, thai, koreansk, polsk og italiensk.[3] Wikien er kjent for sin typiske skrivestil, som gjør at artiklene på wikien ligner på topphemmelige dokumenter med innhold som beskriver unaturlige fenomener, og de fleste artikler på wikien inneholder en forklaring om krav på beskyttelse og oppbevaring av objektene.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

SCP Foundation ble først nevnt i 2007, da en nettbruker la ut et innlegg om en figur ved navn SCP-173 på 4chans /x/-forum, som er for topphemmelige, mystiske filer.[4] Artikkelen ble raskt funnet, og inspirerte senere en egen Wikidot-nettside. 4chan-innlegget om SCP-173 ble senere gjenskrevet på nettsiden, og etterpå kom mange flere artikler om andre ulike ting. I 2008, ble artiklene samlet og flyttet til den nettwikien som ble kalt SCP Foundation.

SCP-objekter (SCP-er)[rediger | rediger kilde]

SCP-087 og SCP-087-b
SCP-087 (trapp) og SCP-087-b (ansikt).

SCP Foundation bruker betegnelsen «SCP»[5] fulgt av et ID-nummer (for eksempel «SCP-173») for å referere til paranormale gjenstander og organismer beskrevet i wikien og andre steder.[6] SCP-er blir også delt inn i ulike klasser («Safe», «Euclid», «Keter», «Neutralized», «Explained» , «Apollyon» og «Thaumiel»)[2] etter spesifikke kategorier, hovedsakelig etter hvor vanskelig de er å holde innestengt og kontrollert. En forklaring kalt Boks-metaforen blir ofte brukt til å forklare de forskjellige klassene:

  • Om objektet kan legges i en boks, og etterlates i fred uten at noe skjer, er det Safe.
  • Om objektet kan legges i en boks, etterlates i fred, og ingen vet hva som vil skje, er det Euclid.
  • Om objektet kan legges i en boks, etterlates i fred, og det vil garantert flykte, er det Keter.
  • Om objektet er nøytralisert, er det Neutralized.
  • Om objektet er boksen, er det Thaumiel.
  • Om objektet ikke kan legges i noe slags boks, er det Apollyon.

De fleste Euclid-og Keter-klassifiserte SCP-er må holdes innesperret under alle omstendigheter, og noen må til og med legges under konstant oppsyn for ikke å rømme sporløst fra cellen sin. Noen SCP-er det ikke mulig å sperre inne engang, og kan derfor bare holdes øye med; ofte ved hjelp av utplasserte vakter og sikkerhetskameraer som går året rundt. Noen av de største SCP-ene kan til og med bevege seg fritt rundt i naturen,[7] hovedsakelig fordi de er praktisk umulige å innesperre og å holde øye med; også fordi noen av dem bare vil skape kaos i SCP Foundations hovedkvarter.

Eksempler på SCP-er[rediger | rediger kilde]

  • SCP-087 er en trapp som ser ut til å gå ned for alltid. Trappen er bebodd av SCP-087-1, som beskrives som et ansikt uten munn, pupiller eller nesebor. Lyden av et barn som gråter er også allestedsnærværende, men kilden er ukjent; å gå ned trappene har ingen effekt på ropenes volum, til tross for at de tilsynelatende stammer fra «bunnen» av trappeoppgangen.
  • SCP-173 er ​​en humanoid statue sammensatt av armering, betong og Krylon spraymaling. Den står stille når den observeres direkte, men den angriper mennesker og brekke nakken når øyenkontakt med den brytes. Den er ekstremt rask, til et punkt hvor den kan bevege seg flere meter mens observatøren blinker.
  • SCP-426 er en brødrister som kun kan refereres til i første person.
  • SCP-1609 er en mulch som teleporterer inn i lungene til alle som nærmer seg den på en aggressiv måte eller mens de har på seg visse uniformer. Det var tidligere en fredelig stol som teleporterte til hvilken person i nærheten som følte behov for å sette seg ned, men den gikk inn i sin nåværende aggressive tilstand etter å ha blitt satt inn i en flishugger av medlemmer av Global Occult Coalition.
  • SCP-3008 er en IKEA-butikk som har en uendelig innvendig plass uten ytre fysiske grenser, noe som fører til at potensielle kunder blir fanget etter at de har gått seg vill innenfor lommedimensjonen. Den inneholder en rudimentær sivilisasjon dannet av disse kundene, som blir tvunget til å overleve og forsvare seg mot fiendtlige skapninger kjent som SCP-3008-2: høye, ansiktsløse humanoider med IKEA-ansattuniformer, som blir voldsomt aggressive mot alle mennesker om natten.

Objektklasser[2][rediger | rediger kilde]

Klassifisering Betydning Eksempel Beskrivelse av eksempel
Safe SCP-objektet er kjent og forstått på en måte som gjør det mulig for organisasjonen å permanent oppbevare det trygt, skjønt det kan fortsatt utgjøre en fare om behandlet uforsiktig. SCP-005 En nøkkel som ser helt vanlig ut, men som kan åpne hvilken som helst lås.

Objektet er klassifisert Safe, helt ufarlig.

Euclid SCP-objektet er fortsatt relativt ukjent, og organisasjonen arbeider aktivt med å holde det innesperret. Euclid objekter er vanligvis uforutsigbare, og kan utføre stor skade hvis det ikke blir oppbevart.

Selvbevisste SCP-objekter er vanligvis klassifisert som Euclid eller høyere.

SCP-012 Et uferdig komposisjonsark skrevet i blod. Dersom man ser direkte på arket får man en ufrivillig lyst til å fullføre komposisjonen, og tærer derfor opp deler av huden for å skaffe blod til å skrive med.

Objektet er klassifisert som Euclid, skadelig.

Keter SCP-objektet utgjør en stor trussel mot alle mennesker som kommer i kontakt med det, og krever enten en stor mengde resurser for å holdes innesperret, eller er umulig å holde innesperret med moderne midler. SCP-055 Et ukjent objekt. Alle som prøver å beskrive objektet glemmer fort etter hva objektet ser ut som, og greier ikke å fysisk gjenforklare hva de har sett, eller hva objektet er.

Informasjonen de glemmer kan heller ikke brukes til å beskrive andre gjenstander senere, noe som kan føre til permanent mangel på viktige ord og hjernekapasitet.

Objektet er klassifisert som Keter, veldig farlig.

Neutralized SCP-objektet har fått sine overnaturlige egenskaper fjernet, nøytralisert eller er fullstendig ødelagt. Objektet er ikke lenger en trussel på noe vis. SCP-1470 En hannedderkopp av rasen Portia Fimbriata. Edderkoppen demonstrerte høyere en vanlig intelligens, selvbevissthet og telepatiske egenskaper. Den døde etter 3 måneder i fangenskap.

Organismen er klassifisert som Neutralized, nøytralisert.

Thaumiel SCP-objektet brukes aktivt av organisasjonen til beskytte menneskeheten. SCP-3319 Et hvitt, metallisk objekt lokalisert på en øy i Kanada. Objektet kan brukes til å teleportere Jorden til en annen dimensjon, skulle noe true universet som vi kjenner det.

Objektet er klassifisert som Thaumiel, nyttig.

Apollyon SCP-objektet kan ikke oppbevares trygt på noe vis, og det finnes ingen kjent måte å forhindre dets overnaturlige egenskaper.

Apollyon er en av de sjeldneste, og den definitivt farligste klassifikasjonen.

SCP-3999 Et ukjent vesen eller objekt med kraftige, virkelighetsendrende egenskaper. På ett tidspunkt, klarte 3999 å ta over eller forandre virkeligheten, og brukte utallige år på å torturere forskeren Talloran. Talloran klarte til slutt å ta livet av SCP-3999, men det kostet ham livet. Liket hans ble funnet i en Keter-klasse celle, sammen med dokumenter som kalte SCP-3999 et Apollyon-klasse vesen.

Objektet eller objektet er klassifisert som Apollyon, dommedagsfremkallende.

Grupper av interesse[rediger | rediger kilde]

Skjønt hvordan universet the SCP foundation tar sted i fungerer varierer fra forfatter til forfatter, er de fleste enige om at the Foundation ikke er den eneste gruppen med en interesse i det uvanlige. Disse gruppene, kalt Groups of Interest eller GOIs kan være alt fra terroristgrupper til grupper grunnlagt og støttet av diverse regjeringer.

Navn Sponsor/Grunnlegger/Leder Beskrivelse
Global Occult Coalition De forente nasjoner FNs svar til the Foundation, grunnlagt etter andre verdenskrig. Den Globale Okkulte Koalisjonen (også kalt the GOC, Bokbrennerne av Serpent's Hand medlemmer og The Suits av UIU agenter) er en av de mektigste spillerne i den overnaturlige verden. Rekkevidden og budsjettet deres er større enn noe annet, utenom the Foundation selv. Skjønt de har samme mål som The Foundation, å beskytte menneskeheten mot the uvanlige, er framgangsmåten deres ganske annerledes. The Foundation prioriterer å fange og oppbevare SCPs, mens Koalisjonen ødelegger eller dreper dem, uansett farenivå (skjønt hvor ekstreme de er kommer an på forfatteren). GOC og the Foundation har jobbet sammen i fortiden, og gjør det oftere enn de fleste andre grupper, men er fortsatt rivaler, og er svært uenige med hverandre.
Serpent's Hand Ukjent, The Wanderer's Library En av de mindre gruppene som jobber i de uvanlige feltene. Slangens Hånd er en løs organisasjon med dårlig eller intet organisert lederskap, som ønsker å gjøre det uvanlige vanlig. De opererer fra det utenomdimensjonale Vandrerens Bibliotek, en samling av alle historier som har blitt skrevet, skal bli skrevet, eller aldri ble skrevet i alle verdener. De har lite resurser, og er ikke organisert nok til å utgjøre en trussel, men har tilgang og kjennskap til flere typer magi, magiske objekter og andre uvanlige ting. De er uenige med the Foundation, som de kaller Jailors, men er ikke direkte fiendtlige, siden de ser dem som en av-og-til nødvendig del av verden. Den Globale Okkulte Koalisjonen, derimot, avskyr de, og angriper dem ved enhver mulighet.
Church of the Broken God Ukjent, Robert Bumaro (the Broken Church), Legate Trunnion (Cogsworth Orthodoxy), Sankt Hedwig (Maxwellism) En religiøs organisasjon som tilber guddommen Mekhane, en gud av metall og teknologi som ofret seg selv for å fange sitt motstykke, guddommen Yaldabaoth. Kirken er delt inn i tre hovedgrener: The Broken Church, den opprinnelige kirken Cogwork Orthodoxy, som tilber det mekaniske, og Maxwellism, som tilber Mekhane som Wan, en digital gud. Skjønt sektene er delt, er alle forent i hatet deres mot Sarkicism og deres monstre, samt håpet om å reparere Mekhane/Wan. Alle sektene er hovedsakelig nøytrale overfor the Foundation, men har gjennomført plyndringstokter for å ta tilbake hellige artefakter i the Foundations varetekt.
Sarkic Cults Grand Karcist Ion En religion som stiller seg i direkte opposisjon til the Church of the Broken God. Kultister tilber kjødet og en frelserfigur kalt Ion, som visstnok klarte å ta over makten til Yaldabaoth. Siden religionen er delt opp i kulter, er det ingen samlet enhet, men de blir generelt delt i to: Neo-sarkisme søker og oppnå guddommelighet, og ser opp til Ion som et ideal på noen som ble guddommelig. Porto-sarkisme tilber Ion og Yaldabaoth som en ødeleggelsens gud, og ønsker at dette universet skal ødelegges, så et nytt og bedre ett kan komme senere. Begge grupper praktiserer ritualer som muterer levende vesener til hvilke formål de måtte ønske. Hvor fiendtlige stilt de er ovenfor the Foundation varierer fra kult til kult, men the Foundation anser dem generelt som en trussel.
Unusual Incidents Unit USA En gren av USAs Federal Bureau of Investigation som eksklusivt takler overnaturlig og uvanlige affærer. Gruppen er svært underbetalt, og anses ofte som verdiløs både i USA og av andre grupper, som ofte kaller dem UIUseless. De er vanligvis fornøyde med å la the Foundation og GOC takle de store, verdenstruende sakene, mens de tar seg av noen små harmløse ting. De er vanligvis vennlig stilt ovenfor the Foundation, som anser dem som for ueffektive til å utgjøre en trussel.
GRU divisjon P Sovjetunionen En divisjon av det sovjetiske Hovedstyre for Etterretningstjenesten med ansvar for å studere det uvanlige og overnaturlige. Skjønt de ble ansett som en stor trussel mot the Foundation under den kalde krigen, er de nå svekket, og mangler budsjettet til å utgjøre noen trussel, skjønt de fortsatt plukker opp en SCP fra tid til annen. Mesteparten av eiendelene deres ble overført til the Foundation etter Sovjetunionens fall.

Inspirasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «SCP Foundation». www.scp-wiki.net (engelsk). Besøkt 29. juni 2017. 
  2. ^ a b c «Object Classes - SCP Foundation». www.scp-wiki.net (engelsk). Besøkt 29. juni 2017. 
  3. ^ «International Translation Archive». scp-int.wikidot.com (engelsk). Besøkt 29. juni 2017. 
  4. ^ «Old 4chan post of SCP-173 (predates editthis) • r/SCP». reddit (engelsk). Besøkt 29. juni 2017. 
  5. ^ «About The SCP Foundation - SCP Foundation». www.scp-wiki.net (engelsk). Besøkt 29. juni 2017. 
  6. ^ a b - SCP - Containment Breachs offisielle nettside[død lenke]
  7. ^ «SCP-1128 - SCP Foundation». www.scp-wiki.net (engelsk). Besøkt 29. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]