Wiki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ward Cunningham, mannen bak konseptet Wiki.

En wiki (fra hawaiisk, for kjapp eller rask) er et nettsted som legger til rette for samskriving av tekst i en nettleser. Wikier benytter et enkelt formateringsspråk for å formatere og lenke innholdet. Et særkjenne med de fleste typer programvare for wikier er at ord enkelt kan gjøres om til lenker til en nettside internt i wikien med samme navn som lenketeksten. Hvis det ikke finnes en side med samme tittel som lenka, tilbys brukeren å opprette en blank side med samme navn som lenka en kom fra. De fleste wikier lagrer tidligere versjoner av sidene slik at det blir enkelt å spore endringer ved hjelp av sidesammenligning, eller tilbakestille til tidligere versjoner av en side.

Wikiteknologien er også kalt «to-veis-web». Standardinnstillingene i en wiki er at er at hvem som helst, når som helst kan redigere sider. Derfor har heller ingen eierskap til sidene. Konseptet er slik fordi man utvikler den bestemte tekstsamlingen sammen, noe som gjør arbeidet mer effektivt enn om alle hadde sittet og skrevet på hver sin tekstsamling eller nettside. Ved å gjøre nettpublikasjon enkelt og gi denne muligheten til alle, åpner wiki for to-veis-kommunikasjon og samarbeid på nett.

Begrepet WikiWiki ble opprinnelig brukt på nettstedet WikiWikiWeb som ble laget av Ward Cunningham i 1995. Fra ham stammer både ordet og konseptet, og han laget også den første wikitjeneren ved hjelp av programmeringsspråket Perl.

Wikipedia er den mest besøkte og brukte wikien i verden, og har gjort teknologien allment kjent. Den er utviklet med wiki-programvaren MediaWiki.

Wikier kan også bli brukt internt i bedrifter, skoler og organisasjoner for å forenkle samarbeid og kunnskapsdeling og for å samle på denne kollektive kunnskapen som en ressurs for fremtiden. Gjennom wiki kan man samarbeide rundt dokumenter, komme frem til avgjørelser og holde hverandre oppdatert.

Sammenligning av html- og wikisyntaks[rediger | rediger kilde]

En wiki er en eller flere nettsider laget med det mål å gi lesere muligheten til å bidra med og endre på innhold ved bruk av et «markup-language» (digitalt språk med syntaksregler for formatering). Noen wikier har et brukergrensesnitt som liknet veldig det man også finner igjen i MS Word, PowerPoint og lignende, og senker dermed brukerterskelen enda mer. Wikiteknologi senker brukerterskelen for publisering av nettsider. Wikier er også kjent for å gjøre det enkelt å lenke sider og gi muligheten til å koble innhold på en mer fleksibel måte.

Wiki-syntaks (MediaWiki) Tilsvarende HTML Hvordan det ser ut
«''Doktor''? Ingen annen tittel? ''En lærd''? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?»

«Hvorfor tenker du på det?» svarte Hardin klokt. «Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et fellesskap – under styre av Keiseren.»

<p>«<i>Doktor</i>? Ingen annen tittel? <i>En lærd</i>? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?»</p>
<p>«Hvorfor tenker du på det?» svarte Hardin klokt. «Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et fellesskap &ndash; under styre av Keiseren.»</p>
«Doktor? Ingen annen tittel? En lærd? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?»

«Hvorfor tenker du på det?» svarte Hardin klokt. «Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et fellesskap – under styre av Keiseren.»

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]