Rosaleen Norton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rosaleen Norton
Født2. okt. 1917[1][2]Rediger på Wikidata
Dunedin
Død5. des. 1979[1][2]Rediger på Wikidata (62 år)
Sydney
BeskjeftigelseKunstner Rediger på Wikidata
Utdannet vedNational Art School
NasjonalitetAustralia
New Zealand

Rosaleen Norton (født 2. oktober 1917 i Dunedin, New Zealand, død 5. desember 1979) var en australsk kunstner og svært interessert i det okkulte og hinsidige.

Etter endt utdannelse begynte Norton som profesjonell forfatter, og avisen Smiths Weekly publisere en rekke av hennes skrekkhistorier i 1934, da hun var seksten år, hvorpå de ga henne jobb som journalist og deretter som illustratør. Imidlertid ble hennes grafiske illustrasjoner ansett som meget kontroversielle, og hun mistet jobben. I 1935 møtte Rosaleen en mann ved navn Beresford Conroy og de giftet seg den 14. desember 1940. Ektemannen var utstasjonert i Ny-Guinea under den andre verdenskrig.

Hennes malerier, som har blitt sammenlignet med den britiske okkulte kunstneren Austin Osman Spare, er ofte bilder av overnaturlige elementer som hedenske guder og demoner, som noen ganger er involvert i seksuelle handlinger. Disse maleriene fikk særlig kontrovers i Australia på 1940-og 1950-tallet der hun ble arrestert for offentlig uanstendighet ved en rekke anledninger. Norton døde i desember 1979 av kreft i tykktarmen ved den romersk-katolske Sacred Heart Hospice for the Dying, i Sydney, Australia. En plakett dedikert til hennes minne har senere blitt oppført ved Darlinghurst Road i Kings Cross.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 227719, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6ww9v4d, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]