Redningsvest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegning av enkel redningsvest med belte.

Redningsvest, eller flytevest, er et flyteplagg som blir brukt i forbindelse med aktiviteter ved og på vann og sjø for å holde personer (eller dyr) flytende dersom de skulle falle i vannet. Flyteplagg og -vester kan ha ulik utforming; de kan være små og store, med og uten krager og belter, laget for å blåses opp eller ha faste flyteelementer. Det er også flytejakker og -drakter.

Historikk og typer[rediger | rediger kilde]

Enkel, moderne redningsvest på person i robåt ved Homlungen fyr, en del av kystleden i Oslofjorden, 2014
Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet iført selvoppblåsende redningsvest
Redningsvester om bord i et yrkesfartøy ved De store sjøer i USA
Bruksanvisning for redningsvest på en gresk båt

De første redningsvestene var av kork, reinhår og planten kapok. Redningsvesten er et godt hjelpemiddel for å redde liv, men det er fremdeles mange som ikke bruker redningsvest ute i båt. Den første redningsvest som kunne blåses opp med munnen kaltes Tethys og ble patentert i Norge i 1898, og i USA i 1903 av Breder Carlsen fra Bodø.

De siste årene har selv-oppblåsende flytevester blitt populære. Disse vestene blåses automatisk opp i kontakt med vann ved hjelp av CO2-gass, men kan også utløses eller blåses opp manuelt. De er komfortable å ha på, men gir ikke samme høye sikkerhet for bevisstløse personer som konvensjonelle redningsvester. De leveres i en rekke ulike farger. Disse vestene krever mer vedlikehold, og gasspatronen må byttes etter at de har vært i kontakt med vann.

Fargen til en redningsvest kan være oransje, men forekommer også i limegrønn, som en refleksvest, og andre farger.

Påbud[rediger | rediger kilde]

Norge[rediger | rediger kilde]

I dag er det påbudt å ha flyteplagg til alle om bord i småbåter i norske farvann. Sommeren 2011 ble diskusjonen om påbudet også skulle utvides til at alle måtte ha vest på når båten er i fart aktualisert etter flere båtulykker med flere omkomne.

I mars 2015 kom påbudet da Stortinget vedtok at alle ombord i fritidsbåter i fart må bære redningsvest, unntatt fritidsbåter over 8 meter. SV, Høyre og Fremskrittspartiet gikk i mot forbudet, mens Miljøpartiet De Grønne sikret flertall.

Det første påbudet om redningsutstyr i båt stammer trolig fra Jacob Christian Abelsted som på vegne av Rivierhavnens baatforening i Oslo skrev kappseilingsreglement i 1875: «Enhver Baad må være forsynet med Redningsbøie for hver av Mandskaberne, i Mangel heraf bliver Baaden tilbagevist.»[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leif K. Solberg (19. mars 2011). «Jacob Christian Abelsted (1806-92)». Revierhavnens Baatforening. Besøkt 10. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]