Redningsvest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tegning av en redningsvest

Redningsvest er et flyteplagg som blir brukt i forbindelse med aktiviteter ved og på vann og sjø for å holde personer (eller dyr) flytende dersom de skulle falle i vannet.

De første redningsvestene var av kork, reinhår og planten kapok. Redningsvesten har reddet liv lenge, men er det fremdeles mange som ikke bruker redningsvest ute i båt.

De siste årene er oppblåsbare flytevester blitt moderne. Disse vestene blåses automatisk opp i kontakt med vann ved hjelp av CO2-gass, men kan også utløses eller blåses opp manuelt. De er komfortable, men gir ikke samme høye sikkerhet for bevisstløse personer som konvensjonelle redningsvester. De leveres i en rekke motefarger, som for eksempel blå, mørk rød og sort. For å sikre funksjonaliteten må utløsertabletten byttes hvert år.

Fargen til en redningsvest kan være oransje, men forekommer også i limegrønn, som en refleksvest.

I dag er det påbudt å ha flyteplagg til alle om bord i småbåter i norske farvann. Sommeren 2011 ble diskusjonen om påbudet også skulle utvides til at alle måtte ha vest på når båten er i fart aktualisert etter flere båtulykker med flere omkomne.

Det første påbudet om redningsutstyr i båt stammer trolig fra Jacob Christian Abelsted som på vegne av Rivierhavnens baatforening i Oslo skrev kappseilingsreglement i 1875: «Enhver Baad må være forsynet med Redningsbøie for hver av Mandskaberne, i Mangel heraf bliver Baaden tilbagevist.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leif K. Solberg (19. mars 2011). «Jacob Christian Abelsted (1806-92)». Revierhavnens Baatforening. Besøkt 10. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til
StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.