Ramón F. Magsaysay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ramon F. Magsaysay

Ramón del Fierro Magsaysay (født 31. august 1907 i Iba, Zambales, Filippinene, død 17. mars 1957 ved Cebu) var president på Filippinene fra den 30. desember 1953 til han omkom under en flyulykke. Han er mest kjent for den omfattende landreformen som bragte Hukbalahap-opprøret til avslutning.

Ramon Magsaysay var sønn av smeden Exequiel Magsaysay og lærerinnen Perfecta del Fierro. Han studerte fra 1927 ved University of the Philippines i det som i dag er Quezon City. Han arbeidet som sjåfør for å livnære seg under ingeniørstudiene. Deretter studerte han ved José Rizal College (19281932).

Etter studiene arbeidet han som bilmekaniker og oppsynsmann. Da Filippinene kom i faresonen under den annen verdenskrig (1941), sluttet han seg til den filippinske hær og fikk kapteins rang. Ved nederlaget i fjellene i Bataan i 1942 unngikk han å bli tatt til fange og sluttet seg til geriljaen.

Etter at japanerne hadde tapt Filippinene, ble han utnevnt av den amerikanske general Douglas MacArthur til militærguvernør for hjemprovinsen Zambales. Han ble kongressmann, og i sin periode i den filippinske kongress (1946-1950) utviklet han en slagplan for å slå ned Hukbalahap-geriljaen (Huk). Dermed ble han utnevnt til forsvarsminister av president Elpidio R. Quirino. Han reformerte hæren, tok til fange kommunistpartiets topplederne , bekjempet Huk-opprørerne, og kombinerte den militære innsats med å åpne og utvikle nye landområder, særlig på Mindanao for nybyggere fra de områdene der Huk-opprørerne hadde sin beste grobunn på grunn av eiendomsforholdene innenfor landbruket. Etter en tvist med Quirino søkte han i 1953 avskjed fra sin ministerpost. Han forlot det regjerende liberale parti og sluttet seg til nasjonalistpartiet og ble dets presidentkandidat. Han vant presidentvalgene i 1953 med stor margin, og Quirino måtte gå av.

Som president samarbeidet Magsaysay tett med USA og gjennomførte en omfattende landreform og dessuten en omgripende reform av regjeringsapparatet. Det ble antatt at han med letthet ville vinne gjenvalg, men forulykket tidlig i valgkampen i en flyulykke i provinsen Cebu.

Dagen etter tiltrådte hans visepresident Carlos P. Garcia presidentembedet.


Forgjenger:
 Elpidio R. Quirino 
President på Filippinene
Etterfølger:
 Carlos P. Garcia