Psilotaceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Psilotaceae
Psilotum nudum
Psilotum nudum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Psilotaceae,
Psilotales,
Psilotopsida,
Psilotophyta
[Psilotatae,
Psilophyta]
Norsk(e) navn:
Hører til: karsporeplanter,
karplanter,
landplanter
Antall arter: 18
Utbredelse: fra tropisk til varm-temperert klima i alle verdensdeler
Habitat: fuktig skog, delvis epifyttisk
Arter:

Psilotaceae er en liten og spesiell gruppe av karplanter. (Navnet Psilotales betegner den samme gruppen, men på ordensnivå, mens Psilotaceae er navnet på familienivå.) Til klassen Psilotopsida regner man tidvis også med ordenen ormetunger (Ophioglossales), men dette er usikkert.

Psilotum-plantene regnes tradisjonelt til bregneplantene, eventuelt som en søstergruppe av karsporeplantene direkte under karplantene.

På grunn av Psilotum-artenes «gammelmodige» morfologi – uten røtter og med stengler som kun har dikotome forgreninger – antok man lenge at Psilotaceae var en «primitiv» plantegruppe, muligens som søstergruppe av de resterende karplantene.

Nyere evolusjonær slektskapsforskning har tilbakevist dette. Sannsynligvis er Psilotaceae nærmest beslektet med ormetungebregner.

Artene som sammenfattes i slekten Tmesipteris har da også et mer bregneaktig utseende. Disse vokser i Australia og det sørlige Stillehavet. Denne slekten har tidligere vært forsøkt henført til en egen familie, Tmesipteridaceae, men regnes nå til Psilotaceae.

Artene som tilhører slekten Psilotum vokser i de tropiske og subtropiske delene av Amerika, Asia, Australia og Stillehavet, nord til Japan og Nord-Carolina i USA.

Psilotaceaefamiliens taksonomi[rediger | rediger kilde]

De om lag 18 artene og to slektene innen Psilotaceae-familien er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Psilotaceae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Psilotaceae – detaljert artsinformasjon