Portal:Vitenskap/Utvalgt biografi/juni 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ernst Haeckel

Ernst Heinrich Philipp August Haeckel (født 16. februar 1834 i Potsdam, død 9. august 1919 i Jena) var en tysk zoolog og filosof som gjorde Charles Darwins arbeider kjent i Tyskland og på dette grunnlag bygde opp en avstamningslære for menneskeheten.

Haeckel var lege og senere professor for sammenlignende anatomi. Han var en av de første som betraktet psykologien som en gren av fysiologien. Han utviklet endel begreper som senere er blitt de gjengse faguttrykk innen biologien, både på tysk og en rekke andre språk. Ett slikt begrep er økologi.

Haeckels observersjoner av parallellene mellom ontogenese og fylogenese var grunnlaget for postuleringen av en kausalforbindelse mellom ontogenetiske og evolutive prosesser. Hans teori sammenfattes gjerne i setningen «ontogenese rekapitulerer fylogenese». Haeckels tanker om kausalforbindelse var omstridt, og ble etter hvert helt avvist av biologene.

Ettersom Haeckels forsøk på å bevise evolusjonsteorien var unøyaktige, og Haeckel selv oppsatte den naturvitenskapelige erkjennelse som en motsetning til religionen, ble hans mislykkede bevisførsel et yndet angrepspunkt for kreasjonister som ville tilbakevise evolusjonsteorien. Senere ble han også sterkt kritisert av biologen Stephen Jay Gould.