Polymitarcyidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polymitarcyidae
Nomenklatur
Polymitarcyidae
Banks, 1900
Hører til
Ephemeroidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 65, 2 i Europa, ikke i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Australia og New Zealand
Inndelt i

Polymitarcyidae er en familiegruppe av døgnfluene. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. I Europa forekommer to arter av slekten Ephoron, men disse mangler i Norden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannene er forholdsvis store, slanke og jevnbrede, brungule døgnfluer. Fasettøynene er ganske små. Vingene er melkehvite med hvite årer, bortsett fra de fremste kantårene som er brunlige. Forvingen er trekantet, har et fint, hvitt årenett og et påfallende, ovalt "vindu" ved roten av framkanten. Bakvingen er oval og middels stor. Bakkroppen er lang og sylindrisk, med to lange, tynne haletråder. Hunnene utvikler seg aldri lenger enn til subimago-stadiet før de parer seg,legger egg og dør. Nymfen er temmelig lang og smal. Hodet er fremoverrettet, kjevene (mandiblene) lange og utstyrt med hårfrynser. Beina er ganske korte og kraftige, tibia og føttene med frynser av lange hår. Pronotum har spisst framskutte forhjørner. Vingeknoppene har gjerne en markert knekk på yttersiden, "skuldre". Bakkroppen er lang og slank, trakégjellene er to-flikete, smale, med hårfrynser langs sidene. Bakerst har de tre ganske kraftige, fint hårete haletråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever i store, sakteflytende elver og i innsjøer, der de holder til i U-formede ganger de har gravd ut i mudderet. Nymfen sitter i gangen og skaper en vannstrøm gjennom den ved å vifte med trakégjellene. Hårfrynsene på munndelene og frambeina fanger opp fødepartikler fra vannet. Eggene, som legges om sommeren, må gjennom en kuldeperiode før de kan klekkes, og klekkes når vanntemperaturen overstiger 10 ° celsius. Slik tilbringer de gjerne 8-9 måneder av året som egg, larveutviklingen tar 3-4 måneder slik at livssyklusen blir ettårig. De voksne insektene kan ha svære massesverminger om natten, og kommer gjerne til lys i stort antall. De danner svermer like over vannflaten, der hunnene flyr for å påarre seg. Paringen varer bare noen få sekunder, hunnen lar seg deretter falle ned på vannflaten, legger egg og dør. Hannene lever heller ikke lenge, men regner med at alle er døde etter 1 1/2 times sverming.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]