Politiets Afghanistanmedalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Politiets Afghanistanmedalje
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:1. mai 2004
Mottakere:For tjeneste ved det norske politiengasjementet i Afghanistan
Tekniske data
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering
Høyere: Norsk Aero Klubbs hederstegn
Lavere: Hakon Hansens gullmedalje

Politiets Afghanistanmedalje er en norsk medalje innstiftet 1. mai 2004 og som tildeles av Politidirektøren for tjeneste ved det norske politiengasjementet i Afghanistan. Utmerkelsen er godkjent til bruk på politiets uniform. Den er også godkjent brukt på norsk militær uniform og behandles der som tilhørende «Gruppe 4: Andre norske dekorasjoner».[1]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Politiets Afghanistanmedalje er utført i sølvfarget metall. På adversen har medaljen et kart over Afghanistan og i nedre del Politiets etatsemblem, det norske riksvåpenet mot en bakgrunn strødd med kors og flankert av fasces, og en opphøyet rand ytterst. I øvre del står innskriften «NORWAY» over «AFGHANISTAN». Revers har innskriften «NORWEGIAN POLICE» i en bue øverst og «SUPPORT TO THE / AFGHAN / AUTHORITIES» over tre rette linjer i medaljens nedre halvdel.

Medaljen er opphengt i et bånd med sandgul farge som ved venstre kant har striper i rødt, hvitt og blått, ved høyre kant i svart, rødt og grønt. Fargene i kanstripene er hentet fra Norges og Afghanistans flagg.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Politiets Afghanistanmedalje tildels for fortjenstfull tjeneste i forbindelse med det norske politiets oppdrag i Afghanistan eller til den som har bistått styrken på en særlig verdifull måte. Medaljen kan også tildeles utlendinger. Medaljen tildeles etter bestemmelse av politidirektøren.

Medaljen er også tildelt personell fra det norske Forsvaret, som har bistått politiet i dets arbeid i Afghanistan.[2][3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ For Forsvarets rekkefølge av 2009 se f-xtra, nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.
  2. ^ Medaljer for godt samarbeid[død lenke], Forsvarsnett, 23. juni 2004, besøkt 21. november 2009.
  3. ^ Fikk medalje av politiet[død lenke], Forsvarsnett, 22. oktober 2004, besøkt 21. november 2009.
  4. ^ Hedret av politiet Arkivert 28. september 2010 hos Wayback Machine., Forsvarsnett, 22. september 2010, besøkt 22. september 2010.

Litteratur[rediger | rediger kilde]