Norsk Aero Klubbs hederstegn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Båndstripe for Norsk Aero Klubbs hederstegn

Norsk Aero Klubbs hederstegn er en norsk utmerkelse som tildeles av Norges Luftsportforbund. Medaljen ble innstiftet av Norsk Aero Klubb i 1928 og ble overtatt av Norges Luftsportforbund da klubben gikk inn i forbundet i 1976. Hederstegnet ble i 2003 godkjent til bruk på norsk militær uniform.[1] Forsvaret regner fra 2009 Norsk Aero Klubbs hederstegn som en utmerkelse i «Gruppe 4: Andre norske utmerkelser».[2]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Norsk Aero Klubbs hederstegn er utformet som en rund medalje i gull eller sølv. Adversen har et motiv med en propellmotor sett forfra med par av vinger over og under. Bokstavene «N», «A» og «K» er fordelt over øvre del av motivet, mens innskriften «NORGE» står under. Reversen bærer en eikekrans. Hederstegnet er opphengt i et lyst blått bånd, som ved kantene har striper i mørk blått, hvitt og mørk blått.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig ble hederstegnet tildelt i gull. I 1949 kom hederstegnet i sølv til. Hederstegnet i gull tildeles for fremragende innsats for flyging og luftsport, enten dette representerer innsats gjennom lengre tid eller en enkeltbedrift. Hederstegnet i gull kan tildeles bare en gang per år, men det går likevel gjerne tre til fem år mellom hver tildeling. Utmerkelsen i sølv kan tildeles for særlig fortjenstfull og langvarig innsats for Norges Luftsportforbund og dets virke. Medaljen i sølv kan ikke tildeles for enkeltbedrifter. Sølvmedaljen tildeles hvert eller hvert annet år. Hederstegnet i begge valører kan tildeles både nordmenn og utlendinger. Utmerkelsen i gull kan tildels post mortem. Dette gjelder ikke utmerkelsen i sølv.

Forslag om tildeling av hederstegnet kan fremmes av enkeltpersoner såvel som styrene for de enkelte deler og nivåer i Norges Luftsportforbund. Saker behandles av en hederstegnskomité som avgir innstilling til forbundsstyret. Beslutning om tildeling fattes av forbundsstyret i Norges Luftsportforbund.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rangeringsliste for dekorasjoner og ferdighetsmerker på militær uniform Arkivert 30. april 2003 hos Wayback Machine., rekkefølgen slik den var i 2003, Forsvarsnett, besøkt 21. november 2009.
  2. ^ For Forsvarets rekkefølge av 2009 se f-xtra, nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]