Piton de la Fournaise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Piton de la Fournaise
Piton Fournaise eruption 08 2004 05 enhanced.jpg
Lava fra vulkanen treffer det indiske hav under utbruddet i august 2004.
Høyde: 2631 meter
Sted: Réunion, indiske hav
Fjelltype: Vulkan (aktiv)
Siste utbrudd: 2005

Piton de la Fournaise (Fransk: «Ovnfjellet») er en vulkan på øya Réunion (et fransk territorium i det indiske hav). For tiden er dette en av verdens mest aktive vulkaner, sammen med KīlaueaHawaii (Stillehavet) og Mount ErebusRossøya.

The Piton de la Fournaise er ofte omtalt lokalt som le Volcan (Vulkanen) og er en av øyas største turistattraksjoner.

Utbrudd[rediger | rediger kilde]

De fleste utbrudd som Piton de la Fournaise har er av samme type som vulkanene på Hawaii, flytende lava som strømmer ut og lite eller ingen sprut til himmels. Av og til når lavastrømmene frem til havet. På 2000-tallet har det vært så mye som to utbrudd hvert år, noe som gjør Piton de la Fournaise til en av verdens mest aktive vulkaner.

Overvåking av vulkanen[rediger | rediger kilde]

Den vulkanske aktiviteten er under konstant overvåking ved hjelp av geofysiske sensorer og GPS. Data fra sensorene sendes til det lokale observatoriet i Bourg-Murat, som ligger nord-vest for vulkanen. Observatoriet ble grunnlagt i 1978, og er en underavdeling av Institut de Physique du Globe de Paris (Paris geofysiske institutt) i samarbeid med CNRS og Réunions Universitet.

Tilgjengelighet[rediger | rediger kilde]

Det er anlagt vei, parkeringsplass og gangsti, samt en café for at turistene skal kunne ta seg frem for å se på vulkanen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Piton de la Fournaise – bilder, video eller lyd