Buskblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Parasyrphus»)
Buskblomsterfluer
Parasyrphus annulatus, hunn
Nomenklatur
Parasyrphus
Matsumura, 1917
Populærnavn
buskblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: ca. 30, 10 i Norge
Habitat: skog og heier
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Amerika
Inndelt i

Buskblomsterfluer (slekten Parasyrphus) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent 30 arter, 10 av dem forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (6-11 mm), slanke blomsterfluer, svarte, bakkroppen med gule flekker. Ansiktet er for det meste gult med en svart midtstripe, det er vanligvis forholdsvis bredt. Antennene varierer i farge fra helt gult til helt svart. Pannen og issen er kledt med utstående, svarte hår. Deler av den er dekket av støvflekker som er viktige karakterer for å skille artene. Fasettøynene er nakne eller med spredte, korte hår. Thorax er svart, mer eller mindre glinsende, bortsett fra scutellum som er mørkgult. Beina er gule og svarte, i det minste leggene på for- og mellombeina er nesten alltid gule. Vingene er nokså smale, glassklare bortsett fra et brunt vingemerke. Åren R4+5 er rett. Bakkroppens grunnfarge er dypt svart. På det andre leddet har den avrundede, gule sideflekker. De tredje og fjerde leddene har enten gule sideflekker eller gule tverrbånd som er litt insskåret i midten bak. De ligner mest på artene i slekten Syrphus men er slankere.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus, mest på bartrær, men også på løvtrær og busker. De kan også spise larver av bladbiller (Chrysomelidae). De voksne fluene besøker gjerne blomster. Blomsterfluer i denne slekten kan påtreffes fra april til september, men de enkelte artene har kortere flygetider. Noen av artene ser man lite til då de stort sett oppholder seg oppe i trekronene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste av artene er utbredt i den palearktiske sone, dessuten forekommer de i Nord-Amerika og Sørøst-Asia. Flere av artene har svært vide utbredelser.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]