Østlig gaffelgjelledøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Paraleptophlebia strandii»)
Østlig gaffelgjelledøgnflue
Nomenklatur
Paraleptophlebia strandii
(Eaton, 1901)
Populærnavn
Østlig gaffelgjelledøgnflue
Hører til
spissgjelledøgnfluer,
døgnfluer,
insekter
Økologi
Habitat: ved stille vann og i stilleflytende elver
Utbredelse: Norge,
?

Østlig gaffelgjelledøgnflue (Paraleptophlebia strandii) er en døgnflue som tilhører familiegruppen spissgjelledøgnfluer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 8-11 millimeter lang og brunlig på farge. Framvingene er trekantet, ganske lange. Bakvingene er mye mindre, omtrent en tredjedel av framvingene, de er ganske runde i formen. Vingene holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Lengst bak på bakkroppen er det tre lange haletråder (cerci).

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Nymfene er mellom 8-11 millimeter lange og har en langstrakt og rund kroppsform. De har tre haletråder som er omtrent like lang som kroppen, haletrådene har korte hår både på ut- og innsiden. De har utvendige trakégjeller på bakkroppen som er trådformet, uten en bladform, nær kroppen. Unge stadier kan forveksles med av unge stadier fra slekten Leptophlebia som også har slike trekégjeller.

Den er svært lik stor gaffelgjelledøgnflue, men kan skilles fra denne på størrelsen og at det første gjelleparet er to tredeler så stort som de øvrige. Maxillarpalpens (de lengste og øverste «munnføttene») siste (tredje) ledd har mange, ganske korte og fine hår, samtidig som det er litt kortere enn det andre (midterste).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Østlig spissgjelledøgnflue lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. De voksne kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn. Eggene slippes av hunnen ned på vann overflaten. De synker straks til bunnen.

Østlig gaffelgjelledøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]