Pankow (ortsteil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pankow
Pankow rådhus

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Pankow
Oppkalt etterPanke
Postnummer13187
Areal5,66 km²
Befolkning56 692 (2011)
Bef.tetthet10 016,25 innb./km²
Høyde o.h.47 meter
Posisjonskart
Pankow
Kart
Pankow (ortsteil)
52°34′00″N 13°24′00″Ø

Pankow [ˈpaŋkoː] er en ortsteil i bydelen Pankow i Berlin. Bydelen Pankow har hentet sitt navn fra ortsteilen.

I dagligtale kan Pankow også omfatte steder i Heinersdorf og Niederschönhausen. Pankow ligger i urstrømdalen til elven Panke, en sideelv til Spree. Ortsteilen Pankows navn er avledet av navnet på elven.

Historie[rediger | rediger kilde]

Pankow ble grunnlagt som en vendisk bosetting på høydedraget Pankow Piesel. Bosettingens historie går sannsynligvis tilbake til ca 1230, mens de eldste skriftlige kilder skriver seg tilbake til 1311. Karl IV's landbok fra 1375 inneholder en utførlig beskrivelse av innbyggerne og deres eiendommer i Pankow.

Pankow beholdt sitt landsbypreg inntil 1800-tallet da Gründertiden satte sitt preg på stedet. Ennå kan den opprinnelige karakteren av landsby observeres langs Breiten Strasse, som i sin tid gikk langs dorfangeren (landsbyalmenningen). Kavalierslottet ved dagens Damerowstrasse understreker den fremvokste byarkitekturen i den gamle landsbyen. Herfra startet jaktlagene sine turer mot Buchholz og videre omkring i området.

Kurfyrst Fredrik I av Preussen kjøpte området i 1691 og oppførte Schloss Schönhausen. Dermed fikk Pankow en økt betydning som residens for hohenzollerne. Mot slutten av 1800-tallet ble området omdannet som feriested for bybeboerne, noe som også førte til økt utbygging av infrastrukturen. Dagens veisystem ble anlagt i 1900 og man tok i bruk gamle handelsveier som Wollankstrasse.

Under den andre verdenskrigen rullet Den røde armé inn over Heinersdorf til Pankow. Bitre slag fant sted mellom russerne og de siste gruppene av Volkssturm. I Trelleborgerstrasse ble det opprettet et minnesmerke over de sovjetiske soldatene.

Pankow ble innlemmet i Stor-Berlin i 1920. Rådhuset i Pankow er idag kontorer for bydelsborgermesteren.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]