Opus Majus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Opus Majus
Forfatter(e)Roger Bacon
SpråkMiddelalderlatin
Bacons optikkstudier, fra Opus Majus

Opus Majus (latin for «Det store verk») er det viktigste verket Roger Bacon utarbeidet. Det ble skrevet på middelalder-latin etter oppfordring av pave Klemens IV for å forklare det arbeidet Bacon hadde påtatt seg. Den 840-siders lange avhandlingen spenner over alle aspekt av naturvitenskapen, fra grammatikk og logikk til matematikk, fysikk og filosofi. Bacon sendte arbeidet sitt til paven i 1267, sammen med et brev som ble funnet av F. A. Gasquet i Vatikanbiblioteket og publisert i 1897. Det ble senere samme år etterfulgt av et mindre verk, hans Opus Minus, som var ment som et abstrakt eller et sammendrag av et lengre arbeid, og igjen etterfulgt av et tredje arbeid, Opus Tertium, som en innledende innføring til de to andre.

Opus Majus er delt inn i syv deler:

  • Del én vurderer hindringene for ekte visdom og sannhet, og klassifiserer årsakene til feilen (offendicula) i fire kategorier: svak eller upålitelige myndighet, skikk, uvitenhet om andre, og det å skjule egen uvitenhet ved å late som du har kunnskap.
  • Del to vurderer forholdet mellom filosofi og teologi, som konkluderer med at teologi (og spesielt Det hellige skrift) er grunnlaget for all vitenskap.
  • Del tre inneholder en studie av bibelsk språk, latin, gresk, hebraisk og arabisk, fordi kunnskap om språk og grammatikk er nødvendig for å få og avdekke visdom.
  • Del fire inneholder en studie av matematikk: Som en del av studien i matematikk, hadde han avdekket feil som finnes i den julianske kalender. Han foreslo blant annet å droppe en dag hvert 125. år fra år 325 (kirkemøtet i Nikea). Han bemerket også andre feil [1]
  • Del fem inneholder en studie av optikk: Studien av optikk i del fem ser ut til å bruke verkene til de arabiske forfattere Al-Kindi og Alhazen, inkludert en diskusjon av den fysiologiske og den anatomiske delen av det menneskelige øyet og den menneskelige hjerne.
  • Del seks inneholder en studie av eksperimentell vitenskap: Det omfatter en gjennomgang av alkymi og produksjon av krutt og av stillingen og størrelse til ulike himmellegemer, og han forventer senere oppfinnelser, for eksempel mikroskop, teleskop, flymaskin, hydraulikk og dampskip.


En uferdig versjon av Bacons Opus Majus ble utgitt av William Bowyer i London i 1733. Det ble redigert av Samuel Jebb fra et manuskript på Trinity College, Cambridge som utelot den syvende delen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ David Ewing Duncan, "The Calendar" pp. 3–5.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]