Ombo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ombo på kartet
Ombo fotografert fra Jøsneset.
Ombo-gubben

Ombo er en øy i Boknafjorden i Ryfylke i Rogaland. Den har et areal på 57,51 km²[1] og er den største i Ryfylke og den nest største i fylket. Høyeste punkt er Bandåsen, 515 moh.[2] Ombo ligger rett øst for øygruppen Sjernarøyane, omkranset av Ombofjorden i øst, Gardssundfjorden i sør, Vestre Ombofjorden i vest og Jelsafjorden i nord. Ombo har historisk sett vært delt mellom flere kommuner, men ligger fra 1. januar 2020 i sin helhet i nye Stavanger kommune. Reisetiden med bil fra denne delen av Ombo til det nåværende kommunesenteret i Hjelmeland er 36 minutter, mens det til sammenlikning vil være 2 timer og 5 minutter til Stavanger sentrum.

Etter at veien på Ombo ble bygget, ble en særegen fjellformasjon synlig fra den nye veien. Fjellformasjonen ser ut som et ansikt og ble opprinnelig kalt Adam. Blant de lokale innbyggerne er denne også kalt for «Ombo-gubben».

Ombo har flere småsteder, blant annet Jørstadvåg, Tuftene, Skipavik, Skår, Vestersjø, Atlatveit og Eidssund.

Naturforhold[rediger | rediger kilde]

Med sitt forholdsvis store areal og beskjedne befolkning er Ombo den eneste av øyene i Rogaland som har et visst villmarkspreg. Det indre av øya er for en stor del dekket av furuskog, men rikere løvskog forekommer også. Øya har flere store vann. Dyrelivet er forholdsvis rikt, med en liten, stedegen stamme av elg i tillegg til hjort og rådyr.

Ferje og hurtigbåt[rediger | rediger kilde]

Ombo har ikke fastlandsforbindelse, så for å komme dit, må man ta ferje eller hurtigbåt til Eidssund eller Skipavik. Det går ferje til Eidssund fra Judaberg, Halsnøy, Helgøy, Nord-Hidle, Nedstrand, Hebnes, Foldøy og Jelsa. Det går ferje til Skipavik fra Nesvik og Hjelmeland.

Ombo har også gode hurtigbåtforbindelser. Eidssund og Skipavik har hurtigbåtanløp flere ganger daglig.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var Ombo delt mellom tre kommuner, hvorav den vestlige delen tilhørte Sjernarøy, den nordlige Jelsa, og den sørøstlige delen Hjelmeland.

Fra 1. januar 1965 inngikk den nordlige delen som tilhørte Jelsa, med unntak av et par gårder nordøst på øya, sammen med hele Sjernarøy, i nye Finnøy kommune. Den sørøstlige delen forble i Hjelmeland, samt at Buergårdene ble overført fra Jelsa. Det har ved flere anledninger vært diskutert å samle hele øya i en kommune, uten at det ble en realitet.

Fra 1. januar 2020 inngår Finnøy i nye Stavanger kommune, og i den forbindelse ble det vedtatt at den sørøstlige delen av Ombo skal overføres fra Hjelmeland til denne kommunen. Således vil for første gang hele Ombo være samlet i samme kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Arkivert fra originalen 13. februar 2016. Besøkt 16. februar 2016. 
  2. ^ Ombo på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]