Ole Kristian Ruud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Kristian Ruud
Født2. okt. 1958Rediger på Wikidata (65 år)
Lillestrøm
BeskjeftigelseDirigent, musiker, professor Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorges musikkhøgskole
Sibelius-akademiet
NasjonalitetNorge
UtmerkelserGriegprisen (1992)
Griegprisen (2007)
Musikalsk karriere
SjangerKlassisk musikk

Ole Kristian Ruud (født 2. oktober 1958 i Lillestrøm) er en norsk musiker (klarinett) bosatt på Skedsmokorset, kjent som leder av det meste av nasjonens symfoniorkestre.

Han studerte klarinett med Richard Kjelstrup ved Norges musikkhøgskole, tok tilleggsfag i direksjon under Arvid Fladmoe som anbefalte ham videre studier i direksjon ved Sibeliusakademiet (1983–85). Han debuterte i hovedstaden ved Nationaltheatret i en oppsetning av Peer Gynt (1985), og har ledet Oslo Filharmoniske Orkester flere ganger (1986–), var kunstnerisk leder for Nordnorsk Kammerorkester og dirigentstipendiat ved Østlandets Musikkonservatorium. Han ledet Trondheim Symfoniorkester (1987–95), Norrköping symfoniorkester (1996–99), og var kunstnerisk leder for Stavanger Symfoniorkester (2000–02).

Ruud ble professor i dirigering ved Norges musikkhøgskole (1999).[1] Videre er han leder for Ungdomssymfonikerne og musikalsk ansvarlig for Spelet om Heilag Olav. Også Forsvarets Stabsmusikkorps og Kringkastingsorkestret har vært ledet av Ruud.

Han har gitt ut en rekke plater, blant annet en serie Grieg med Bergen Filharmoniske Orkester.

Premier[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]