Oddernessteinen
Oddernessteinen er en runestein fra Oddernes kirke i Kristiansand, Vest-Agder. Steinen sto opprinnelig rett øst for kirken, men ble i 1990 flyttet inn i våpenhuset. Den er registrert av Riksantikvaren med ID nr. 43167.
Steinen omtales først i 1639, da biskop Wegner besøkte stedet. Han var da på oppdrag fra Ole Worm, som forberedte verket Monumenta Danica, og han ga en beskrivelse av steinen med uttegning av de to innskriftene.
Begge innskriftene er skrevet med den yngre runerekka, og de er datert til ca. 1030-1040. Den ene innskriften (N209) er ristet på den ene flatsiden av steinen, og er nesten utvisket. Det kan leses:
- ....ur- (n)iriþs| |sun is| |st(a)in sa
Dette tolkes som ... Neriðs son er steinn sá, på moderne norsk blir det «Etter (NN) Nerids sønn er denne steinen», eventuelt «Til minne om Tore Neridsson er denne steinen».
Den andre innskriften på smalsiden av steinen (N210) er mye lenger, og er betydelig mer oppsiktsvekkende:
- aRintr × karþi × kirkiu × þesa × kosunr × olafs × hins × hala × a oþali × sinu
Worm tolket deler av denne teksten, nemlig Olafs hins hala som «Olav den hellige», og dette gjengis i Monumenta Danica. I 1805 var Martin Friedrich Arendt ved Oddernes, og ga en fullstendig lesning av teksten: Eyvind gerði kirkiu þessa, guðsonr Olafs hin helga, à oðali sinu; på moderne norsk: «Eivind gjorde denne kirken, gudsønn av Olav den hellige, på sin odel». Denne tolkningen tiltres av autoriteter som Sophus Bugge og Magnus Olsen. Andre har imidlertid tolket nøkkelordet hala annerledes, og mener det kan ha en annen betydning enn hellig. Derved rokkes inntrykket av at Olav den hellige har vært inne i bildet her. Fortsatt er tolkningen av denne innskriften omdiskutert.
Kilder
[rediger | rediger kilde]- (no) «Oddernessteinen». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.