Nyttig idiot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Nyttig idiot er et uttrykk som brukes i politisk sjargong for å betegne noen som oppleves å bli manipulert av en politisk bevegelse eller annen maktgruppe til, uten selv å forstå det, å gå deres ærend.

Historie og bruk[rediger | rediger kilde]

Begrepet skal opprinnelig ha blitt anvendt av Vladimir Lenin til å beskrive vestlige reportere og reisende som i Vesten ga sin støtte til Sovjetunionen i dens politiske veivalg. I USA ble uttrykket første gang brukt i 1948 i en artikkel om italiensk politikk i New York Times, og deretter ikke før i 1961. Uttrykket «nyttig idiot» er ikke funnet i noe offentliggjort Lenin-dokument, og det er heller ikke kjent at noen har sagt de har hørt ham bruke det, så den utbredte oppfatningen om at uttrykket skal tilskrives Lenin er usikker. I boken De besatte, utgitt allerede 1871-1872 formulerer Fjodor M. Dostojevskij seg på denne måten når han skildrer et revolusjonært møte: "- Slik kan bare en narr tale! fór den kvinnelige studenten opp. - Han er nok en narr, men han er nyttig for saken, hvisket madame Virginskaja." (Side 453 i Geir Kjetsaa's oversettelse fra russisk utgitt på Solum Forlag, Oslo 2001)


Strategien med å gjøre bruk av nyttige idioter har kommet til å bli brukt innen forskjellige etterretningstjenester for å utbre propaganda, falske rykter, med mere uten at det kommer fram hvem som står bak. I stedet vil det se ut som om det er signaturen «bekymret medborger» som står bak, en person som antakelig ser på seg selv som nettopp dette, en «bekymret medborger» og ingenting annet. Begrepets opprinnelige betydning skal være «døvstum», hvilket var et synonym for idiotrussisk.