Ny-Georgia-øyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ny-Georgia-øyene

Ny-Georgia-øyene er en del av Vestprovinsen i Salomonøyene. De ligger nordvest for Guadalcanal. De største øyene er fjellrike og dekt av regnskog. De viktigste øyene i gruppe er Ny-Georgia, Vella Lavella, Kolombangara (en sovende vulkan), Gizo, Vangunu, Rendova og Tetepare. De er omgitt av korallrev. Marovolagunen er verdens største saltvannslagune.

De største byene er Gizo, Munda og Noro. Viktigste næringsveger er skogbruk og fiske.

Ny-Georgia[rediger | rediger kilde]

Ny-Georgia er den største øya i Vestprovinsen. Den er rundt 72 km lang og utgjør sørsida av Ny-Georgia-sundet. Den største byen er Munda.

Under andre verdenskrig hadde Japan en base ved Munda. 30. juni 1943 ilandsatte USA tropper på øya i et felttog for å ta basen. Det tok flere uker med jungelkrig før de lyktes 5. august, og det var først i slutten av måneden at USA hadde full kontroll over øya. På naboøyene fortsatte striden til oktober.

Kolombangara[rediger | rediger kilde]

Satellittbilde av Kolombangara (kolorert)

Kolombangara er ei nærmest sirkelrund øy med en diameter på ca. 15 km. Øya er en vulkan som når 1770 meter ved Veve-fjellet. Øya er en del av den sørlige bredden av Ny-Georgia-sundet. Den er skogkledt og har få innbyggere. De fleste bor i landsbyene Ringgi og Mongga.

Fra mai til oktober 1943 hadde Japan flere militære enheter stasjonert på øya. Det var flere sjøslag i området, blant annet slaget ved Kulabukta og slaget om Kolombangara.

Gizo[rediger | rediger kilde]

Gizo er hovedstaden i Vestprovinsen. Den ligger på øya med samme navn, og har rundt 10 000 innbyggere. 2. april 2007 blei byen ramma av en tsunami.

Kasolo[rediger | rediger kilde]

Kasolo er ei lita øy med en diameter på knapt 100 meter. Den er også kjent som Kennedy-øya etter en hendelse under andre verdenskrig. Allierte styrker satte i gang en operasjon for å avskjære en japansk forsyningskonvoiTokyo-ekspressen»). Torpedobåt PT-109, under kommando av seinere president John F. Kennedy (USA), deltok i operasjonen. Den blei imidlertid sjøl skutt i senk av den japanske destroyeren Amagiri. To av besetninga omkom. De øvrige elleve klarte etter fire timer å komme seg til Kasolo, om lag seks kilometer unna, og blei seinere berga herfra.