Norsk Designråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norsk Designråd
Type Stiftelse
Org.nummer [1] 975 259 560[1]
Stiftet 1963[2]
Hovedkontor Hausmanns gate 16, Oslo
Adm. dir. Jan Reidar Stavik
Ansatte 18 (2011)[3]
Nettside www.norskdesign.no

Norsk Designråd er en stiftelse finansiert av Nærings- og fiskeridepartementet som har til hensikt å fremme bruken av design som et strategisk innovasjonsverktøy i norsk næringsliv. Norsk Designråd har derfor en rådgivningstjeneste, som er tilgjengelig for bedrifter som ønsker å ta i bruk design innenfor områdene; produkt- og tjenesteutvikling og kommunikasjon (eksempelvis emballasje, web, merkevarebygging, markedskommunikasjon og visuell profil).

Designrådet ble etablert av Norges Eksportråd og Industriforbundet (NHO) i 1963 og er i dag en stiftelse som finansieres over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett, gjennom bedriftsrådgivning og egne prosjekter.

Av tiltak som er iverksatt for å oppnå målene, kan nevnes:

  • Utdeling av designpriser som for eksempel Merket for god design, som er en anerkjennelse til bedrifter og designere som har utviklet nyskapende designløsninger i fellesskap.
  • Faste arrangementer, utviklet og tilrettelagt for at norske bedrifter skal få innsikt i bruk av design som virkemiddel og metode til utvikling og vekst. For eksempel; Designdagen, en årlig dag med foredrag om design, i tillegg til utdeling av priser og utmerkelser.
  • En rådgivningstjeneste for bedrifter som ønsker å satse på design.
  • Design for alle er et av satsingsområdene som det stadig legges større vekt på. 7. – 8. juni 2012 arrangerer Norsk Designråd den 3. internasjonale konferansen The European Business Conference on Inclusive Design.
  • Norsk Designråd har nær kontakt med Innovasjon Norge og et stort nettverk av andre samarbeidspartnere, som kan være nyttige for de som ønsker å satse på strategisk bruk av design i sin bedrift.
  • Norsk Designråd holder til i DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo, sammen med samarbeidspartneren Norsk Form, som er en arena for å vise frem det beste av norsk design og arkitektur.
  • 3. november 2008 lanserte Norsk Designråd Designbasen.no i samarbeid med Innovasjon Norge, Grafill, KF Designbyråforeningen og Norske Industridesignere (NID). Designbasen er et verktøy for næringslivet for å finne frem til riktig designkompetanse, og for designere til å promotere seg selv og sitt firma.
  • Norsk Designråd lanserte våren 2009 en ny pris, Design Effekt. Design Effekt er en utmerkelse som fokuserer på, og belønner, resultatene av designprosjekter. Målet med utmerkelsen er å føre konkrete bevis for at designinvesteringer lønner seg. For å måle effekten av design har Norsk Designråd etablert et samarbeide med Design Business Association (DBA) i Storbritannia. DBA har de siste 20 år gjennomført sin “Design Effectiviness Award”, basert på et detaljert evalueringssystem. Design Effekt-juryen vil bestå av næringslivsrepresentanter som har lang erfaring i vurdering av “cost & benefit".

Norsk Designråd har per 01. november 2011 19 ansatte. Det blir tildelt 36,8 millioner kroner i offentlige tilskudd som også inkluderer midler som skal deles ut som idestøtte til norske bedrifter gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP)

Designbasen[rediger | rediger kilde]

Designbasen.no er et nettsted for designere og designbyråer i Norge. Norsk Designråd har prosjektansvaret for tjenesten, i samarbeid med Grafill, Kreativt Forum, NID og NIL.

Basens formål er å gi private og offentlige virksomheter oversikt og tilgang til designkompetanse fra hele Norge. Per 1. januar 2011 var det registrert 961 designbyråer i basen. Det største antallet er innenfor grafisk design (710), deretter følger web- og interaksjonsdesign (556), illustrasjon (528), industri- og produktdesign (284), animasjon (251) og tekstil- og konfeksjon (118).

Informasjonen i basen oppdateres av designbyråer og frilansdesignere og rommer blant annet kontaktopplysninger og prosjektportefolier. Alle designere og byråer kan registrere seg i basen, men Norsk Designråd kvalitetssikrer ikke informasjonen.

Inn i ny stiftelse[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble det vedtatt at Norsk Designråd og Norsk Form blir slått sammen til Stiftelsen Norsk Design- og Arkitektursenter fra 1. Januar 2014. Stiftelsen blir underlagt Nærings- og handelsdepartementet (NHD).[4]

Det nye senteret har som målsetting å fremme forståelse, kunnskap om og bruk av design og arkitektur ut fra et næringsmessig og samfunnsmessig perspektiv.

Stiftelsen skal fremme kvalitet og nytenkning ved bruk av design og arkitektur for utvikling av omgivelser, produkter og tjenester, og stimulering til innovasjon, effektivisering og økt verdiskaping i norsk næringsliv og offentlig sektor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]