Mareritt (film 1983)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nightmares»)
Mareritt
orig. Nightmares
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] monsterfilm, antologifilm
Utgivelsesår1983
NasjonalitetUSA
Lengde99 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16
Bak kamera
RegiJoseph Sargent[1] Rediger dette på Wikidata
ManusJeffrey Bloom, Christopher Crowe Rediger dette på Wikidata
TemaDatabehandling Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Christopher Crowe
MusikkCraig Safan Rediger dette på Wikidata
FotoMario DiLeo, Gerald Finnerman Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeCristina Raines,[2] Emilio Estévez,[2] Lance Henriksen,[2] Richard Masur,[2] Veronica Cartwright,[2] William Sanderson,[2] Moon Zappa, James Tolkan,[2] Tony Plana,[2] Albert Hague,[2] Billy Jayne[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapUniversal Pictures Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2. september 1983 (New York)
1984 (Norge)
Eksterne lenker

Mareritt (originaltittel: Nightmares) er en amerikansk skrekkfilm-antologi fra 1983 regissert av Joseph Sargent. Hovedrollene spilles av Cristina Raines, Emilio Estévez, Lance Henriksen og Richard Masur. Filmen består av fire novellefilmer.

Handling[rediger | rediger kilde]

"Terror in Topanga" Under en trafikk-stopp om natten blir en politimann knivstukket til døde av en ukjent person. En morder terroriserer et område i California, og på radio og TV rapporteres det at denne politimannen var drapsmannens femte offer. Etter at Lisa har lagt barna sine til sengs en kveld, oppdager hun at hun er helt tom for sigaretter. Ektemannen hennes ønsker ikke at hun skal gå til butikken så sent om kvelden, men hun smyger seg uansett vekk fra hjemmet deres, og setter kursen mot en butikk.

Lisa får tak i sigaretter, men på vei hjem innser at hun nesten er tom for drivstoff. Alle bensinstasjonene i området ser ut til å være stengt. Til slutt stopper hun ved en bensinstasjon, og møter en ansatt (spilt av William Sanderson) som tilfeldigvis passer perfekt til drapsmannens beskrivelse som hun tidligere hørte på radio.

"Bishop of Battle" En ung Jerry "J.J." Cooney (spilt av Emilio Estévez) spiller videospill og arkadespill med hjelp fra sin gode venn Zock. Etter en krangel angående Jerrys besettelse over videospill, går Zock sin vei. Men Jerry går til den nærmeste arkadehallen og igjen forsøkte å slå spillet "The Bishop of Battle" et utrolig vanskelig videospill som viss nok skal ha tretten nivåer. Men ingen han kjenner har nådd det det siste nivået, og mange spillere mener at dette øverste nivået bare er et myte. Han forsøker gjentatte ganger, men klarer aldri å nå det trettende nivået - før eieren av spillehallen tvinger ham til å gå hans vei ved stengetid.

Jerrys foreldre, bekymret for de lave prestasjonene hans ved skolen, ønsker at man skaffer seg bedre karakterer på skolen. Men senere den kvelden sniker han seg ut, og bryter seg inn på arkaden i forsøk på å gjennomføre resten av spillet. Men når han endelig når det trettende nivået, kollapser imidlertid arkade-spillet. Fiendene i spillet kommer ut av spillet, og han forsvarer seg med den plutselig fungerende pistolen fra spillets kontroller. Jerry flykter deretter til en parkeringsplass, hvor "biskopen" fra spillet dukker opp og nærmer seg en livredd Jerry.

"The Benediction" En prest (spilt av Lance Henriksen) arbeider ved et lite sokn, men står overfor en troskrise forårsaket av det voldelige dødsfallet til en liten gutt. Han forklarer til sin biskop (spilt av Robin Gammell) at han har mistet troen på begrepene for godt og ondt. Han forlater prestegården med litt vievann som han bare anser som vanlig drikkevann fra springen, og begynner å kjøre gjennom en ørken med bilen sin. Han møter en svart chevrolet som etter hvert forsøker å tvinge presten og bilen hans av veien, og ønsker å drepe presten.

"Night of the Rat" I hjemmet hennes forsøker en husmor Claire å takle et nylig rotte-problem blant annet på loftet deres. Men hennes ektemann Steven ignorerer hele problemet. Steven forsikrer Claire om at han planlegger å ta seg av problemet med et par rottefeller på loftet. Men forstyrrelsene blir gradvis verre, ettersom gjenstander begynner å falle ned fra hyllene og familiens katt blir spist opp. Claire tar kontakt emd en utrydder (spilt av Albert Hague) som oppdager at en skapning har gnagd enorme hull bak forskjellige skap og har tygd seg gjennom strømkabler over hele huset. Claire og hennes familie blir uunngåelig tvunget til å endelig ta et oppgjør med en gigantisk rotte.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Antologien var opprinnelig produsert for TV, men innholdet ble ansett å være for «sterk kost» for et TV-publikum. Ytterligere scener ble lagt til før den ble lansert på kino.[3]

Den amerikanske filmkritikeren Janet Maslin skrev dette i The New York Times: «Nothing spoils a horror story faster than a stupid victim. And "Nightmares", an anthology of four supposedly scary episodes, has plenty of those».[4]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Segment "Terror in Topanga"

Segment "Bishop of Battle"

Segment "The Benediction"

Segment "Night of the Rat"

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0086014/; besøksdato: 7. april 2016.
  2. ^ a b c d e f g h i j http://www.imdb.com/title/tt0086014/fullcredits; besøksdato: 7. april 2016.
  3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0086014/trivia
  4. ^ Maslin, Janet (3. september 1983). «Nightmares Opens: Collection of 4 Horror Tales». The New York Times. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]