Mieczysław Bieniek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mieczysław Bieniek
Født19. juni 1951Rediger på Wikidata (72 år)
Krapkowice
BeskjeftigelseMilitært personell, fallskjermhopper Rediger på Wikidata
Utdannet vedAkademia Sztabu Generalnego
NasjonalitetPolen
Utmerkelser
12 oppføringer
Medaljen for fortjenester av landets forsvar i sølv
Medaljen for fortjenester av landets forsvar i gull
Medaljen for fortjenester av landets forsvar i bronse
Odznaka „Honoris Gratia”
Bronsemedaljen for væpnede styrker i fedrelandets tjeneste
Sølvmedalje for væpnede styrker i fedrelandets tjeneste
Gullmedaljen for væpnede styrker i fedrelandets tjeneste
Star of Afghanistan
Ridder av ordenen Polonia Restituta
Kommandørkors av Ordenen Polonia Restituta
Offiser av Ordenen Polonia Restituta
Fortjenstkorset i gull

Mieczysław Bieniek (født 19. juni 1951 i Krapkowice) er en polsk general i hæren. Han har besatt ledende posisjoner i den polske hær og NATO, deltatt i FNs fredsbevarende styrker og kjempet i Irak-krigen.[1]

Tjeneste[rediger | rediger kilde]

Bieniek ble i 1969 kadett i den polske hær. Etter Etter å ha tjenestegjort noen år gikk han fra 1978 til 1981 generalstabsskolen og fikk i 1985 befal over 6. luftbårne divisjon. Fra 1989 til 1991 tjenestegjorde han i FN-styrken UNDOF i Midtøsten. Etter et tjenesteopphold hjemme i Polen var han igjen i FN-tjeneste, denne gangen som logistikksjef i MINURSO i Vest-Sahara til 1993.

Fra 1995 til 1996 studerte han ved Royal College of Defence Studies i London. Etter å ha tatt Senior Defence Management Course i Monterey i USA ble Bieniek sjef for den nordisk-polske brigaden i SFOR i Bosnia-Hercegovina. Bieniek ledet så krisehåndteringsavdelingen i det polske forsvarsdepartementet før han fikk ansvar for øvelse, utdannelse og opplæring ved SHAPE. I 2002 ble han nestkommanderende for et av NATOs Rapid Deployable Corps i Tyrkia. I krigen i Irak, førte Bieniek i 2004 befal over Multinational Division Central-South. Han ble samme år forfremmet til generalløytnant.

I 2007 var han spesialutsending for SACEUR i Afghanistan som rådgiver for landets forsvarsminister. Han ble deretter rådgiver i sitt eget lands forsvarsdepartement, før han i april 2009 ble utnevnt til Polens representant i NATOs militærkomité. I 2010 fulgte utnevnelse til Deputy Supreme Allied Commander Transformation og forfremmelse til general.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bieniek har mottatt en rekke ordener og utmerkelser for sitt virke. Har kommandørkorset av Ordenen Polonia Restituta, Fortjenstkorset, Forsvarets medalje for tjeneste av fedrelandet og Det nasjonale forsvarets fortjenstmedalje. Han er tildelt USAs Bronze Star Medal. Bieniek har også mottatt FN-medaljen i bånd for UNDOF og MINURSO, samt NATO-medaljen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Deputy Supreme Allied Commander Transformation. General Mieczysław Bieniek» Arkivert 27. august 2012 hos Wayback Machine., HQ Supreme Allied Commander Transformation.