Mevik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mevik
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneGildeskål
Postnummer8145 Storvik
Befolkning80[a]
Høyde o.h.10 meter
Kart
Mevik
66°56′44″N 13°44′11″Ø

Midnattsol sett fra Mevik mot stedet Finnes.
Mevik kapell

Mevik - fra gammelt navn "Midvik" er et bygdesamfunn som ligger i Gildeskål kommune i Nordland. Mevik er plassert i den sørvestlige delen av kommunen. Bygda har en utstrekning på om lag halvannen kilometer langs kystriksveien. Kystriksveien på Nord-Helgeland er del av en nasjonal turistveg.

Klima[rediger | rediger kilde]

Midnattsol[rediger | rediger kilde]

Midnattssol oppstår nord for den nordlige polarsirkelen. Mevik ligger på en bredde hvor man i perioden 4. juni - 8. juli har mulighet for å oppleve midnattssola. Samtidig som stedet har midnattssol på sommeren, har den tilsvarende perioder med mørketid på vinteren.

Natur[rediger | rediger kilde]

Skromma[rediger | rediger kilde]

Elva Skromma, som har sitt utspring fra Skromdalen, har sitt leie gjennom Mevik og munner ut i Meviksjyen. I 2008 ble kraftverket Skromma kraftverk åpnet. Vann til kraftverket føres ned fra Nedre Skromdalsvatn gjennom en 250 meter lang tunnel. Vassdraget er gytested for både laks og sjøørret. Elva er imidlertid etter lave registreringer av laks og sjøørret, blitt stengt for all fiske.

Lokaltrimmen[rediger | rediger kilde]

Lokaltrimmen som inkluderer bygdene Grimstad, Mevik, Storvik og Finnes, har en del av sine merkede turløyper beliggende i Meviks utmark. Disse benyttes av innbyggerne i Storvikbukta, fra tettstende rundt og av sommerturistene. Hver enkelt turløype har ved hvert målepunkt en registreringsbok. Når året er omme, kan man etter et visst antall forskjellige registerte turer, delta i trekningen av ulike premier. Lokaltrimmen er et privat initiativ, og løypene vedlikeholdes på dugnad.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Mevik kapell[rediger | rediger kilde]

Mevik kapell er ei langkirke av tre bygd i 1910. Kirken har 240 sitteplasser. Kirkebygget ble restaurert i 1957. Kirkegården ble tatt i bruk i 1888.

Grendehuset[rediger | rediger kilde]

Grendehuset, tidligere kalt "Husmorstua" er bygdesamfunnets forsamlingsted, og er lokalisert på Morstad. Lokalet kan leies av alle og blir flittig brukt til konfirmasjoner, messer, fødselsdager, møter og andre lignende sammenkomster. I løpet av de siste ti årene har bygget gjennomgått en betydelig restaurering.