Megasoma rex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Megasoma rex
Denne hannen ser i alle fall overflatisk ut som Megasoma rex
Nomenklatur
Megasoma rex
Prandi, 2018
Synonymi
?Megasoma actaeon johannae van Meenen & Schouteet, 2018
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHornbiller
SlektMegasoma
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Neotropisk

Megasoma rex er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne arten er en av verdens tyngste biller. Det er uavklart om dette navnet representerer en "god" art.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (hannen opptil 135 millimeter inkludert hornet) og tung, svart bille, hannen er en av verdens største biller. Som vanlig blant hornbiller er hannene mye større enn hunnene og har lange horn på hodet og pronotum som hunnene mangler. Billen er svart. Kroppsformen er noe avflatet. Hannen har et langt og krumt horn på hodet, dette er litt oppoverbøyd. På pronotum er det et horn på hver side, denne skiller seg fra andre former av Megasoma actaeon (i vid forstand) med at dette hornet er forholdsvis langt og rett. Beina er nokså lange, føttene med skarpe klør.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hannene bruker hornene på hodet og pronotum til å kjempe om hunnene. De prøver å gripe motstanderen mellom hornet på hodet og det på pronotum, og vippe ham over på ryggen. Billene er svært sterke for sin størrelse. Larvene lever i jorden og bruker 1-2 år på utviklingen. Larvene av denne arten er kanskje verdens tyngste insekter - i kultur skal vekter på opptil 200 gram være målt. De voksne billene spiser gjerne råtnende frukt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er beskrevet fra Peru, Ecuador og Colombia.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Det antas at denne er samme takson som den nesten samtidig beskrevne Megasoma actaeon johannae. Det er uvisst om arten er en egen art eller en form av Megasoma actaeon.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]