Dynastini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dynastini
Megasoma elephas, hann
Nomenklatur
Dynastini
MacLeay, 1819
Hører til
skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: vel 100
Habitat: skog
Utbredelse: tropiske områder
Inndelt i
  • se systematisk inndeling

Dynastini er en gruppe av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). Denne underfamilien omfatter noen av de aller største og tyngste billene, som herkulesbillen (Dynastes hercules) og elefantbillen (Megasoma elephas).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pronotum kan ha store horn, her Xylotrupes ulysses

Store til meget store (25–175 millimeter) biller, kroppen mer eller mindre sylindrisk. Fargen er vanligvis svart, men kan også være gulbrun eller rødbrun. Det er stor forskjell på kjønnene. Hannen er vanligvis markert større enn hunnen, og har et langt horn på hodet, ofte også ett til tre fremoverrettede horn på pronotum. Hannene er nesten alltid glatte og blanke, hunnene derimot ofte matte og fint hårete. Antennene er korte og vifteformede ytterst. Beina er temmelig lange, særlig forbeina kan være forlenget, ytterst med lange, skarpe klør. Leggen på det fremre beinparet (protibia) har 2-3 skarpe tenner på yttersiden i ytre del.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Alle Dynastini lever i skog i tropiske eller subtropiske områder. De fleste har larver som lever i død ved eller muld, og utviklingen tar gjerne flere år. Tross sine tunge kropper flyr disse billene godt. De er mest aktive om natten og kommer gjerne til lys. De eter gjerne råtnende frukt. Hannene bruker hornene sine til å sloss om hunnene, en hann prøver gjerne å få hornet under motstanderen og vippe ham over på ryggen. Dette kan forklare hvorfor mange arter har utviklet påfallende store horn, ved seksuell seleksjon.

Disse billene er meget populære blant samlere, særlig som eksotiske «kjæledyr». I alle fall noen av artene er forholdsvis enkle, men tidkrevende, å avle opp i fangenskap.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Disse artene er utbredt i tropiske og subtropiske områder over hele Jorda, men mangler i Europa.[1] I Amerika er gruppen utbredt nord til det sørlige USA. Flest arter finnes i Indonesia og Mellom-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hunnene mangler horn, her herkulesbille (Dynastes hercules)
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dynastini» (engelsk). Global Biodiversity Information Facility. Besøkt 12. november 2018. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]