Maxwell's Silver Hammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Maxwell's Silver Hammer»
Album Abbey Road
Artist, band The Beatles
Utgitt 26. september 1969
Innspilt Abbey Road Studios
9.–11. juli og 6. august 1969
Sjanger pop, vaudeville
Lengde 3.27
Plateselskap Apple Records
Låtskriver(e) Lennon/McCartney
Produsent(er) George Martin

«Maxwell's Silver Hammer» er en sang spilt av den legendariske rockegruppen The Beatles, innspilt på albumet Abbey Road.

«Maxwell's Silver Hammer» er skrevet av Paul McCartney, selv om sangen som alltid oppgis å være skrevet av duoen Lennon/McCartney. Bandmedlem George Harrison beskrev i 1969 sangen som «en av de øyeblikkelig nynnbare sangene som noen hater og som andre virkelig liker. Det er en morsom sang, skjønt den er egentlig ganske syk ettersom Maxwell holder på å drepe folk...»

Struktur[rediger | rediger kilde]

Stilen er «vaudevillisk», det vil si en form for amerikansk-engelsk folkelig revysang som var populær i tiden 18801920, og teksten handler om medisinerstudenten Maxwell Edison som ved hjelp av sin hammer i sølv dreper sin venninne, deretter sin lærer, og endelig en dommer. I følge McCartney symboliserer sangen nedturene i livet. Han sa i 1994:

«Maxwell's Silver Hammer» er min analgoi for når noe helt plutselig går galt, som det så ofte gjør, slik som jeg selv begynte å finne ut av på denne tiden i livet mitt. Jeg ønsket noe symbolsk for det, slik at for meg var den oppdiktede figuren ved navn Maxwell med en sølvhammer. Jeg vet ikke hvorfor hammeren måtte være av sølv, det bare lød bedre enn Maxwells hammer. Vi bruker fortsatt det uttrykket når noe helt uventet skjer...

Sangen tok tre dager med å legge lyd på lyd (overdubbing) fordi McCartney så for seg at den kunne bli en framtidig singleutgivelse. John Lennon fortalte senere at McCartney «gjorde alt for å gjøre den om til en single, men den var det aldri og ville aldri kunne bli det heller». I følge Lennon brukte The Beatles mer penger på denne ene sangen enn på noen annen del av Abbey Road.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]