Mato Grosso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mato Grosso

Flagg

Våpen

Kart over Mato Grosso

Land Brasil Brasil
Status Delstat
Hovedstad Cuiabá
Areal 906 807 km²
Befolkning 2 803 274 (2005)
Bef.tetthet 3,09 innb./km²

Mato Grosso er Brasils tredje største delstat, og ligger vest i landet. Nabostater er (fra vest med klokka) Rondônia, Amazonas, Pará, Tocantins, Goiás og Mato Grosso do Sul. Den grenser også til nabolandet Bolivia i sørvest.

Navnet betyr «tykt gress»

Utenom delstatshovedstaden Cuiabá er det få byer. De viktigste er Várzea Grande ,Cáceres og Rondonópolis.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Mato Grosso inneholder tre store naturlandskaper: våtmarksområdet Pantanal, slettelandskapet Cerrado samt deler av Amazonasregnskogen. Nasjonalparken Chapada do Guimarães ligger i delstaten. Transpantaneira-veien ble påbegynt i 1970-årene og var planlagt å krysse Pantanal. Den ble imidlertid aldri fullført og brukes nå mest for turisme. Mato Grosso er i hovedsak en jordbruksstat, med en økonomi basert på kveg-oppdrett.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mato Grosso ble delt i to i 1977, hvor Mato Grosso do Sul ble skilt ut som en egen delstat. Bororo indianerne er bosatt i Mato Grosso.

Mato Grosso ble invadert og okkupert av Paraguay under trippelalliansekrigen. Brasil greide til slutt å gjenerobre området, men Paraguay hadde egentlig bare invadert området for å trekke krigen nordover når landet egentlig skulle slåss i Rio de la Plata-regionen, hvor Brasil hadde invadert Uruguay. Brasil og Argentina invaderte Paraguay, og Brasil overdrog større områder fra Paraguay til Mato Grosso. Disse landområdene er idag en del av Mato Grosso du Sul.

Flagg[rediger | rediger kilde]

Flagget har samme farger som nasjonalflagget, med blå som symbol for himmelen, grønn for vegetasjonen og hvitt som symbol for fred. En gylden stjerne symboliserer gullet som trakk til seg de første innbyggerne. Flagget ble utviklet 31. januar 1890, bare noen få dager etter fastsettelsen av Brasils flagg. Det ble vedtatt som offisielt delstatsflagg 8. oktober 1929.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]