Piauí

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piauí

Flagg

Våpen

Kart over Piauí

LandBrasils flagg Brasil
StatusDelstat
Grunnlagt1889
Oppkalt etterpiaba
HovedstadTeresina
Areal250 934 km²
Befolkning3 204 028 (2015)
Bef.tetthet12,77 innb./km²
Lesekyndighet90% (2014)[1]
Høyde o.h.252 meter
Nettsidewww.piaui.pi.gov.br/
Kart
Piauí
7°25′00″S 42°54′00″V

Piauí er en delstat i den nordøstre regionen av Brasil. En stor del av delstaten består av det halvtørre sertão-landskapet. Delstaten hadde i 2015 et beregnet folketall på 3 204 028.[2]

Piauí ble kolonisert av portugisere1600-tallet. Økonomien er i hovedsak basert på landbruk, hvor kvegdrift er dominerende.

Mesteparten av delstaten har et halvtørt klima med periodevis regn fra desember til april og tørke resten av året. Store deler av landskapet er dekket av kratt som kalles caatinga.

Piauí har den korteste kystlinjen av alle delstatene i Brasil, på bare 66 km. Delstatshovedstaden Teresina er også den eneste hovedstaden i den nordøstre delen av Brasil som ikke ligger ved kysten. Årsaken til dette er at i motsetning til nabodelstatene, ble Piauí først kolonisert i innlandet og ikke ved kysten som var det vanlige.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Delstaten har mange svært viktige arkeologiske utgravinger, inkludert nasjonalparken Serra da Capivara, som er rik på fornminner fra prehistoriske indianske sivilisasjoner. Hulemalerier viser en sivilisasjon som går 25 000 år tilbake i tid.[trenger referanse]

De første innbyggerne i Piauí var banditter som flyktet fra delstaten São Paulo.[trenger referanse] De mest kjente er antakelig Domingos Afonso Mafrense og Domingos Jorge Velho. Mafrense etablerte det som i dag er byen Oeiras, mens de første kvegflokkene ble ført inn i delstaten av Velho.

1600-tallet etablerte mange fattige adelsmenn og jesuitt-prester seg i delstaten.[trenger referanse] Det samme gjorde afrikanske og indianske slaver. Landeiere fra nabodelstatene Maranhão og Bahia som søkte nye landområder for kvegdrift, etablerte seg også i delstaten i denne perioden.

Teresina var den første planlagte brasilianske byen.[trenger referanse] Med utgangspunkt i et sjakkbrett ble byplanen tegnet av en arkitekt i 1852. Byen ligger ved elvene Parnaíba og Poti. Byen er kjent som «Den grønne byen» på grunn av alle mangotrærne som omkranser bygatene.

Andre byer i Piauí:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]