Martin Kellerman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Martin Kellerman
Født24. des. 1973[1][2]Rediger på Wikidata (50 år)
Växjö
BeskjeftigelseTegneserietegner, selvbiograf, tegneserieskaper Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
UtmerkelserSPROING-prisen
Adamsonstatuetten

Martin Kellerman (født 24. desember 1973 i Växjö) er en svensk tegneserieskaper, som laget seriene Rocky og Kellermannen. Rocky opphørte i 2018.

Hovedserien Rocky publiseres i omtrent 50 aviser, blader og nettsteder i Norden. I Norge kan serien leses daglig i bl.a. Dagbladet, Bergens Tidende, Adresseavisen og Nordlys. I tillegg gir Bestselgerforlaget ut et nytt nummer av Rocky Magasin hver sjette uke. Siden 2005 har Rocky også kommet ut i flere bøker på norsk, først hos Schibsted og senere hos Egmont. I 2012 overtok Karl Ove Knausgård med sitt forlag Pelikanen rettighetene til å gi ut Rockybøker på norsk. I november 2012 kom Rocky & Edith, en 350-siders tegneseriefortelling basert på Martin Kellermans siste kjærlighetsforhold, og i oktober 2013 kom Rocky facer demonene, en nærmere 400 siders krønike om Rockys liv etter Edith.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Kellerman er født og oppvokst i Växjö, men fra han var sju til ti år bodde bodde han med familien i Rødbergshamn i Lenvik i Troms. Disse årene i Nord-Norge blir blant annet beskrevet i Rockyfortellingen «Too Cool For School», der rammehistorien er at Rocky besøker broren sin i fengsel og de mimrer om deres felles barndom. Seinere flyttet familien til Upplands-Väsby.

Rocky[rediger | rediger kilde]

I 1998, på et tidspunkt i livet da han hadde det vanskelig, skapte Kellerman Rocky. Den første tegningen av Rocky ble tegnet på baksiden av en togbillett da han var på vei hjem etter å ha blitt dumpet av kjæresten. Bildet var av et menneske med hundehode i en hengeløkke. Han hadde på det tidspunktet fått sparken fra jobben som serietegner for Aktuell Rapport, og blitt kastet ut fra leiligheten der han bodde.[trenger referanse] Rocky debuterte i den store gratisavisa Metro kort tid etterpå, og utkom første gang i bokform på Galago Förlag året etter, i 1999.

Etter å laget serien for daglig publisering i to år, og utgitt to stripesamlinger på Galago, tok Kellerman en pause fra serien i 2000 for å skrive manuset til og instruere en teaterversjon av Rocky, som ble en suksess på Stockholms Stadsteater. Etter arbeidet med teateret vendte Kellerman i 2001 tilbake til tegnebordet, og fortsatte den selvbiografiske krøniken, og antallet publiseringsavtaler i Sverige og utlandet ble mangedoblet i løpet av det neste året.

Seinere har Rocky vært utgangspunktet også for en serie animerte kortfilmer, som ble vist på SVT og NRK og utgitt på DVD i de nordiske landene. Rocky er til nå gitt ut i bøker i ti forskjellige land.[trenger referanse]

Martin Kellerman bor i dag[når?] i Stockholm. Han representeres og distribueres av Strand Comics.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 13292, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek Comiclopedia artist ID k/kellerman_martin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]