Marin le Roy de Gomberville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Marin le Roy, sieur du Parc et de Gomberville (født 1600 i Paris, død 14. juni 1674) var en fransk lyriker og romanforfatter.

Fjorten år gammel hadde han diktet nok å fylle et bokbind med poesi. Tjue år gammel skrev han Discours sur l'histoire og to år seinere en pastorale, La Charité, som i realiteten er en roman. Karakterene, selv om de var forkledd som gjetere av begge kjønn, framstilte virkelige folk som forfatteren selv var nøkkelen til å identifisere.

Dette ble fulgt av et mer ambisiøst verk, Polexandre (5 bind 1632–1637). Helten vandrer gjennom verden mens han søker etter hjemmet til prinsesse Alcidiane på en øy. Verket inneholder mye historie og geografi; reisene brakte Polexandre til så uventede steder som Benin, Kanariøyene, Mexico og Antillene, og tilfeldigvis lærer vi alt som er kjent om Mexicos historie.

Cythérée (4 bind) som kom i 1630–1642, og i 1651 Jeune Alcidiane, hadde som hensikt å rette opp all skade som hans tidligere romaner kunne ha forårsaket, for Gomberville hadde blitt en Jansenist og tilbrakte de siste tjuefem år av sitt liv i from tilbaketrukkethet. Han var en av de første og mest energiske medlemmer av Académie française.

Referanser[rediger | rediger kilde]