Man Friday

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Man Friday
Generell informasjon
SjangerEventyr / Dramakomedie
Utgivelsesår1975
Prod.landUK / USA
Lengde1 t. 55 min.
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJack Gold
ProdusentGerald Green
ManusforfatterAdrian Mitchell
MusikkCarl Davis
SjeffotografÁlex Phillips Jr.
Foran kamera
Hovedrolle(r)Peter O'Toole
Richard Roundtree
Prod.selskapABC Motion Pictures
ITC
PremiereMai 1975 (Filmfestivalen i Cannes)
26. desember 1975 (Norge)
Eksterne lenker

Man Friday er en britisk-amerikansk eventyr- og dramakomedie om Robinson Crusoe fra 1975. Regi er ved Jack Gold. Rollen som Robinson Crusoe spilles av Peter O'Toole mens Fredag spilles av Richard Roundtree. Denne Robinson-versjonen har et kritisk blikk på den vestlige sivilisasjonen og vinkles i større grad ut ifra Fredags øyne.[1] Den er en skildring av møtet mellom den sorte og den hvite rase der Crusoe "eier" Fredag fordi han har geværet og pengene.

Filmen ble nominert til Gullpalmen ved Filmfestivalen i Cannes i 1975.

Handling[rediger | rediger kilde]

I satirisk form forteller filmen om en kulturkollisjon på en øde øy. Puritanisme og herskermentalitet blir satt opp mot stammefellesskap, livsglede og toleranse. Den bibellesende, pelskledde Robinson med papegøye og skinnparasoll fremtrer fra første stund som både komisk og ynkelig. Han er imperialisten som med urokkelig tro på egen fortreffelighet skyter ned tre innfødte, og det er med nød og neppe at Fredag unngår samme skjebne. Han skjønner at list må til hvis han skal unngå samme skjebne, og derfor later han som om han er interessert i å lære det Robinson påbyr ham. I virkeligheten er det han som begynner å oppdra sin herre, uten at briten skjønner det. Etterhvert oppstår det et vennskap mellom de to, men Robinsons uvilje mot å ta opp i seg noe av Fredags livsvisdom vanskeliggjør etterhvert vennskapet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne

Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den bare to av fire stjerner. Ebert mente at intensjonen med å lage en Robin Crusoe-versjon tilpasset samtiden ikke lyktes helt på grunn av at intensjonen skinte for mye gjennom.[2] Aftenpostens anmelder gav den god omtale og skrev blant annet at «Peter O'Toole gir Crusoe den riktige blandingen av naivitet, selvgodhet og fanatisme og får også frem de sterkt nevrotiske trekkene ved denne kolonisatortypen, som alltid finner dekning i bibelen for sin fremferd mot andre og seg selv».[1] VGs filmanmelder gav den terningkast fem.[3]

Annet

Den ble vist som Mandagsfilm på NRK i 1981 under tittelen Fredag og Robinson.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aftenposten morgen - Robinson Crusoe, slik Fredag så ham (27.12.1975, s.16)
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. juni 2011. Besøkt 2. juni 2011. 
  3. ^ VG - O'Toole i toppform (27.12.1975)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]