MT «Ole Jakob»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MT Ole Jakob
Generell info
Andre navnBenno
SkipstypeTankskip
Bygget1939
FlaggstatNorges flagg
RederiHansen,Johs Arendal
StatusKapret senere Senket
KallesignalLKDW
Tekniske data[a]
Lengde465.1'
Bredde59.4'
Dypgående35.9'
Toppfart12,5 knop
HovedmaskinGjøtaverken. 3 900 BHK. Gjøteborg Sverige
Ytelse3 900 bhk
Tonnasje8 306 (BT)
Deplasement12.630 tdw, 8.306 brt, 4.972 nrt.
Mannskap33

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

MT «Ole Jakob» var et tankskip bygget i 1939 ved Gjøtaverk Mek. Verk. Gøteborg, Sverige som bygg nummer 528. Kapret av støttekrysseren «Atlantis» omdøpt til «Benno» og senere senket

Historie[rediger | rediger kilde]

  • 1939: August.: Overtatt av Johs. Hansens Tankrederi A/S (Johs. Hansen) Arendal - MT «OLE JACOB
    • 31. juli: På Jomfruferden til Wellington i New Zeland ble hun beordret til Lyttelton NZ noen timer senere utenfor Cap Campbell kolliderte hun med MV «Armadale» begge skipene var så skadd at de måtte returnere til Wellington. «Ole Jakob gikk til Aukland for reparasjoner.[1]
  • 1940:20. mars:Inngår i Nortraships flåte
    • 10. november: Kapret den tyske hjelpekrysseren Atlantis» vest av Malakka-stredet 6 30'N 90 30'E
    • 15. november: Alle skandinaver på Atlantis» blir overført til «Ole Jakob og prisemannskap seiler henne til Kobe Japan
    • 4. desember: «Ole Jakob ankommer Kobe
  • 1941:19. juni:Ankommer Bordeux. Ubåten Tuna med Lt Cdr Cavenagh-Mainwarning forsøkte å angripe Ole Jakob som ble eskortert av minesveiper M18, M25, M27 og M30 seksti nautiske mil vest av Gironde. Tuna påstod at de senket dampskipet men ingen av skipene ble skadd. Tyskere mener at torpedoen traff en mine og de viste ikke at de var under angrep og gjennomførte aldri ubåt søk.
    • 30. august: forlater Bordeaux som blokade runner mellom Bordeaux, Frankrike og Kobe, Japan
    • 18. september: Omdøpt til «Benno»[2]
    • 1. oktober: Ankommer Kobe
    • 9. oktober: Avgang Kobe
    • 1. desember: Returnerer til Bordeux
    • 22. desember: «Benno» forlater Bordeux på vei til Japan
    • 24. desember: «Benno» oppdaget av en Sunderland flygebåt fra 10 RAAF skvadron og ble skadd av en dybde bombe. forsøkte å returnere til Fransk havn ved å seile tett på Spania, men ble torpedert av et Beaufort fly fra 22 skvadron[3] utenfor havnen Puerto del Carino[4]

Skipet[rediger | rediger kilde]

Ved overlevering var tonnasjen 8 306 bruttotonn og 4 972 nettotonn. Hovedmaskinen var en Gjøtaverken dieselmotor bygd av Gjøtaverken. Oppgitt ytelse er 3 900 hestekrefter. Marsjfart var 12,5 knop.

Kapteinen[rediger | rediger kilde]

Leif Christian Krogh

Kapringen[rediger | rediger kilde]

  • Den 7. nov 1940 avgikk «Ole Jakob» fra Singapore til Prot Sudan vi Colombo med en last på 9 247 tonn flybensin og litt diesel[5]
  • Søndag 10. nov 1940 kl. 19:30 observeres et stort lasteskip foran på styrbord side med motsatt kurs av «Ole Jakob. Senere når de to skipene passerte hverandre forandret det kurs 180 grader å startet å forfølge «Ole Jakob. Oppførselen gav mistanke til at de kunne vær en fiendtlig Raider og kapteinen gav full maskin forover beordret kanon bemannet og telegrafisten fikk ordre om å sende ut nød-melding og posisjon 6 30'N 90 30'E[6]. alternativt QQQ 06 29'N 90 16'E[1]. Som var signalene Brittene mottok[7] og på bakgrunn av den sendte de ut den australske tunge cruiseren «Canbera» de lette cruiserne «Capetown», «Durban» og «AMC West Australia» uten at de kom i kontakt med raideren eller «Ole Jakob». Det førte og til at gunboat «Cricket» ble beordret til Nancowry. Det ukjente skipet sendte ut lyssignaler om "Ikke bruk radio, stopp skipet, det er «H.M.S Antenor» som ønsker å undersøke papirene ombord." Like etter ble en motorbåt med 3 mann ombord låret fra det ukjente skipet og kom opp på siden av «Ole Jakob». 1. Styrmann Finn Julius Falch roper ned til dem "Are you British?", hvorpå det svares "yes"[6]. I det de tre var ombord dukket 8-10 bevæpnede matroser opp under en presenning. Matrosene var kledd i engelske marine uniformer[8] Falk som stod ved rekken innså straks at det ikke var engelskmenn og ropte en advarsel til kaptein Krogh om faren. En tysk løytnant slo revolver kolben i ryggen på Falck så han datt sammen. Ifølge Ulrich Mohr beslagla han og kastet over bord en rifle som en i besetningen hadde.[9] Kapteinen hadde gitt ordre om å ikke skyte først så ingen skudd ble løsnet. Bordings- teamet tok raskt kontroll over «Ole Jakob det første de gjorde var å sende ut kansellering av nødsignalet som var sendt[1]. Hensikten var å lure engelskmennene, men det var ikke dem som lot seg lure men Berlin. Der hadde de snappet opp først nødsignalet, senere kanselleringen utsendt av bordings- teamet. Senere mottok «atlantis» en melding om at skip i Det indiske hav nå hadde så panikk at en norsk tanker sendte ut nødanrop når den møtte på en engelsk støtte cruiser og senere hadde sendt ut en kansellering av ropet om hjelp.[9] Etter de hadde roet ned stemningen ombord beordret Kaptein Løytnant Kamenz, kapteinen og 23 besetningsmedlemmer over på raideren, de fikk ta med det nødvendigste klær og utstyr for 3-4 dager. Kl. 22 var de 24 ombord på raideren der møtte de mannskapet fra det norske tankskipet «Teddy» som hadde blitt kapret for noen dager siden. Raideren som hadde kapret dem var «Atlantis» men det fant de ikke ut før etter krigen. Kapteinen på «Atlantis» "Rogge" gav ordre at prisemannskapet under ledelse av Kapteinen Løytnant Kamenz skulle gå til en posisjon 300 nautiske mil sør av Equator og vente der.
  • Den 13. nov. 1940: ved 07 tiden om morgenen var «Atlantis» igjen i nærheten av MT «Teddy» og kapteinen fikk beskjed om å gå ombord og pakke sitt og folkenes tøy som senere på dagen ble brakt ombord i raideren «Atlantis». De gjenværende 12 norske mannskapene ble også senere på dagen brakt over til raideren med sitt tøy. Da man ble gitt svært kort tid til pakking ble bare det nødvendigste tøy pakket og tatt med. I løpet av dagen og den neste ble det ivrig fraktet proviant og skips-fornødenheter, kanonen og bunkersolje (dieselolje) samt ferskvann over fra «Teddy» til raideren. Den
  • 14. nov. 1940 ved 11 tiden om formiddagen etter at alle hadde forlatt «Teddy» inntraff 2 voldsomme eksplosjoner i «Teddy»s pumperom og maskinrom, men da skipet holdt seg flytende ble det beskutt med kanoner (10-12 skudd) men fortsatt ved 12-tiden middag da alle krigsfanger ble beordret under dekk, kunne «Teddy» sees flytende i omtrent uforandret stilling. En stor røksøyle og varme fra maskinrommet og lugarene på popen tydet på at det var full fyr i akterskipet aktenom kofferdammen. posisjonen var ca 02 21'S 93 23'E
  • Den 16. nov. 1940 Ble den skandinaviske besetningen fra de to skipene tilbudt å reise til nøytral havn og bli satt i land der mot at de signerte på et papir der de lovet å ikke møstre på skip i engelsk tjeneste, alle signerte derretter ble hele «Ole Jakob' og «Teddy»'s mannskap, med unntagelse av 4 australiere satt ombord i tankeren MT «Ole Jakob». Før de satte kurs mot ukjent havn, kastet prisemannskapet overbord livbåter, flåter, og treplanker for å gi inntrykk av et skip som hadde gått ned. Så satte «Ole Jakob ny kurs med prise kapteinen Løytnant Kamenz som hadde vært offiser ombord på et treningskip i Porsgrunn Juli 1938.
  • Den 4. des. 1940 kl 10:00 ankom til Kobe, med MT «Ole Jakob" under kommando av tysk prisemannskap.[1]
  • Den 5. des. 1940 kl 15:00 ble alle skandinaver overført til det der-liggende tyske skip «Scharnhorst». Her ble kapteinen meddelt at alle som ønsket å reise hjem til Norge ville få opphold i Kobe og hjemreise for tysk regning, mens de som ikke ønsket å reise hjem ville bli overlatt til seg selv.
  • Den 10. des. 1940 Ved den norske konsul's assistanse ble 18 mann avmønstret den 10 desember og samme dag sendt via Nagasaki til Hong Kong og senere til London filg. Den norske legasjonen i Tokyo arrangement. De resterende blir avmønstret neste dag.

Ettervirkninger[rediger | rediger kilde]

  • Der er motstridende meldinger om hvorvidt alle nordmennene ble hjemsendt eller om noen av dem var i Japansk fangenskap. Ifølge nortraship ble alle norske fra «Teddy» hjemsendt.
  • Selv om mannskapet ble hjemsendt mønstret mange på nye skip i Singapore allerede i februar

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Norwegian Victims of Atlantis - Norwegian Merchant Fleet 1939–1945». www.warsailors.com. Besøkt 15. mai 2018. 
  2. ^ kgvm (22. august 2011). «Navne endring». «and as the date of renaming the 18.9.1941» 
  3. ^ Rainer Kolbicz (22. oktober 2006). «Tanker». 
  4. ^ AND1 (22. august 2011). «Senking av Benno». 
  5. ^ «MT Ole Jakob - Krigsseilerregisteret». www.krigsseilerregisteret.no. Besøkt 28. mai 2018. 
  6. ^ a b Konsul T.B.Gansmoe (12. desember 1940). «Sjøforklaring Ole Jakob Kobe 1940». Arkivert fra originalen 22. januar 2016. 
  7. ^ Bertke, Donald A. «Bay of Bengal». World War II Sea War, Volume 3: The Royal Navy is Bloodied in the Mediterranean. s. 119. ISBN 978-1-937470-01-2. 
  8. ^ Kristen Taraldsen og Finn Thorsen. «Finn Julius Falchs historie». 
  9. ^ a b Mohr, Ulrich. Ship 16: The Story of a German Surface Raider. Great Britan. s. 136. ISBN 978-1-84868-115-6.