Møkland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Møkland er ei grend og en matrikkelgård i kommune i Nordland. Stedet ligger på Langøya, ved den indre (sørlige) delen av Møklandsfjorden. Møkland tilhørte opprinnelig Øksnes Vestbygd og var en av sju matrikkelgårder som ble overført fra Øksnes til Bø kommune i 1964.

Gårdsnavnet kommer fra gammelnorsk Miklaland (senere Myklaland) og betyr Storgården. Den korte y-en i navnet har gjennom årene gått over til ø i uttalen, en lydendring som er vanlig i norsk. Møkland, Andsletten og Sunnan grunneierlag søkte i 2013 om å få endret navnet fra Møkland til Mykland.[1] Det samiske navnet på stedet er Mukladde - antakelig ei direkte tilpasning av det norske Mykland til samisk uttale. Andreleddet -land tyder på at gården må være fra vikingtida eller enda eldre, men gården er først nevnt i skriftlige kilder i 1567.

Beliggenheten med relativt bred strandflate og gode forhold for jordbruk, gjorde Møkland til en av de største gårdene i daværende Øksnes Vestbygd. Samtidig har stedet dårlige havneforhold og lang vei ut til fiskefeltene på yttersida, og i særlig kalde vintre har det hendt at den indre delen av Møklandsfjorden har frosset til. Dermed ble jordbruk hovednæring for folket på Møkland, mens fiske, gjerne drevet fra Tinden eller Skipnes lenger ute, ble attåtnæring. Antallet bosatte på Møkland nådde ca. 60 personer rundt 1900. Utover på 1900-tallet flatet befolkningsveksten ut.

Møkland hadde gårdsnummer 4 i Øksnes kommune. Etter endringa av kommunegrensene ble det gnr. 69 i Bø.

Fylkesvei 919 (Jennskarveien) passerer Møkland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK: Møkk lei av å hete Møkland (26. oktober 2010, besøkt 14. mai 2017)

Kilder[rediger | rediger kilde]