Lufting av bremser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nærbilde av lufteskrue på en skivebrems
Vakuumlufter på en skivebremsekaliper
En pumpe for trykklufting av et bremsesystem

Bremselufting er en vedlikeholdsprosedyre som utføres på hydrauliske bremsesystemer der bremseledningene (rørene og slangene som inneholder bremsevæsken) tømmes for luftbobler. Dette er nødvendig fordi luftbobler er en komprimerbar gass, mens bremsevæsken er en tilnærmet inkompressibel væske. Luft i bremsesystemet reduserer i stor grad det hydrauliske trykket som kan utvikles i systemet, og fører til tap av bremsekraft.

Lignende prosedyre brukes for lufting av hydraulisk clutch. De samme metodene som brukes for lufting brukes også til bremsespyling hvor den gamle væsken erstattes med ny væske, som ansees som nødvendig vedlikehold hvis væsken er svært gammel.

Prosedyren er enkel, men siden bremsene er viktig for bilens sikkerhet må man vite hva man holder på med.[1] På biler med blokkeringsfrie bremser kan det være man må ta av ABS-sikringen mens man lufter.[2]

Metoder[rediger | rediger kilde]

Det er mange metoder for lufting av bremser. Det kan enkelt gjøres av to personer hvor den ene sitter i bilen og pumper pedalen, mens den andre skrur på lufteventilene med fastnøkkel og passer på at reservoaret er tilstrekkelig fylt opp (slik at det ikke suges luft). Eventuelt kan en tredje person følge med på reservoaret.

Det finnes også ulike typer utstyr for at en person skal kunne lufte bremsene alene.

Prosessen utføres ved å tvinge ren, boblefri bremsevæske gjennom hele systemet, vanligvis fra hovedsylinderen til kaliprene ved skivebremser (eller hjulsylindrene i tilfelle trommelbremser), men i visse tilfeller i motsatt retning. En bremselufteskrue er normalt montert på det høyeste punktet på hver sylinder eller kaliper.

Det er fem hovedmetoder for blødning: [3]

  • Pump og hold-metoden: Bremsepedalen trykkes ned mens én lufteskrue om gangen åpnes, slik at luft slipper ut. Lufteskruen må lukkes før man slipper pedalen, eller det må monteres en enveisventil.
  • Vakuummetoden: En vakuumpumpe festes til lufteventilen, ventilen åpnes og væske trekkes ut ved å pumpe til det som renner er fritt for bobler.
  • Trykkmetoden: En trykkpumpe festes til hovedsylinderen (som setter systemet under trykk), og lufteventilene åpnes en om gangen til væsken er fri for luft. Spesialiserte pumper kan ha metoder for å automatisk holde bremsevæskebeholderen full under lufting.
  • Omvendt metode: En pumpe brukes til å tvinge væske gjennom lufteventilen til hovedsylinderen. Denne metoden benytter konseptet om at luft stiger opp i væske og naturlig ønsker å flytte seg opp og ut av bremsesystemet.
  • Tyngdekraftsblødning: En enkel og enkel metode for å erstatte bremsevæske i biler. Den kan også brukes til å lufte systemer som inneholder luftbobler, men er kanskje ikke like effektiv som andre metoder.

Fordeler og ulemper med ulike metoder[rediger | rediger kilde]

Pumpe og hold-metoden krever vanligvis to personer, selv om den kan utføres av én person dersom man monterer enveis luftenipler. Med denne metoden vil bremsepedalen og hovedsylinderstempelet bevege seg utenfor normal rekkevidde, noe som kan forårsake slitasje på tetninger eller at det kommer korrodert metall i bremsevæsken.

Flere hjulsylindre eller kalipere kan tømmes samtidig, selv om dette vanligvis bare gjøres med tyngdekraftsmetoden som ikke krever pumper. Tyngdekraftsmetoden tar lang tid, vanligvis flere timer for å erstatte all væsken. Bobler i systemet kan stige raskere enn væsken drenerer, så det er muligens ikke effektivt ved lufting, men er generelt tilstrekkelig for å erstatte gammel væske med ny. Tyngdekraftslufting er en veldig enkel metode som krever bare én person. Når reservoarlokket fjernes og en luftingsnippel åpnes, drypper væske sakte ut av nippelen fordi den er lavere enn reservoaret. En slange brukes vanligvis for å samle væsken i en beholder for sikker avhending. Reservoaret må til enhver tid holdes over minimums-merket for å unngå at mer luft trekkes inn i systemet.

Ved å påføre trykk på reservoaret eller luftingsniplene, eller ved å påføre et vakuum på luftingsniplene, vil væsken strømme gjennom mye raskere enn kun ved tyngdekraften alene. Å bytte ut all væsken tar bare noen få minutter.

Ulike kjøretøy har forskjellige anbefalte luftingsmetoder. Bremser luftes vanligvis ved å starte med hjulet som er lengst fra hovedsylinderen, før man arbeider seg mot hjulet nærmest hovedsylinderen. Dette forhindrer at bobler i systemet presses inn i rør mot hjul som allerede er luftet.

Benkelufting[rediger | rediger kilde]

Etter utskifting av hovedsylinderen blir hovedsylinderen vanligvis «benkeluftet» før installasjon. Da festes den vanligvis til en benk med skrustikke og fylles med væske, før man kobler til luftenipler og slanger for å føre væske fra utløpsportene på hovedsylinderen tilbake til reservoaret. Trykkingen på hovedsylinderstempelet gjentas til det ikke lenger sees bobler fra slangene.

Clutchlufting[rediger | rediger kilde]

De samme teknikkene brukes for lufting av hydrauliske clutchsystemer. En luftingsnippel på clutchens slavesylinder brukes. Tyngdekraftsblødning er ofte ikke effektivt på grunn av rutingen av clutchrørene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AS, TV 2 (8. juni 2013). «Jo - også bremsene må luftes». TV 2. Besøkt 3. mai 2024. 
  2. ^ «Slik lufter du bremsene». Autodoc CLUB Blog (norsk). 21. september 2020. Besøkt 3. mai 2024. 
  3. ^ Brake Bleeding Methods by Phoenix Systems
Autoritetsdata