Ludwig Landmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ludwig Landmann
Født1868[1]Rediger på Wikidata
Mannheim
Død1945[1]Rediger på Wikidata
Leidschendam-Voorburg
BeskjeftigelsePolitiker, jurist Rediger på Wikidata
Embete
PartiDeutsche Demokratische Partei
NasjonalitetTyskland
GravlagtHauptfriedhof Frankfurt

Ludwig Landmann (født 18. mai 1868 i Mannheim i Tyskland, død 5. mars 1945 i Voorburg i Nederland) var en tysk liberal politiker under Weimarrepublikken. Han tilhørte DDP.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Landmann var først byråd i fødebyen Mannheim. I 1917 ble han næringsbyråd i Frankfurt am Main, frem til han i 1924 ble valgt til Frankfurts overborgermester. Han var Frankfurts første jødiske overborgermester. Under Landmanns styre fortsatte Frankfurts utvikling til en av Europas ledende metropolområder gjennom byutvidelser og storstilte byggeprosjekter. Han bygget bl.a. Waldstadion og Großmarkthalle. Han var også en av grunnleggerne av HaFraBa-foreningen og dermed en av Autobahns fedre, og slo allerede samme år som han ble valgt til overborgermester fast at Frankfurt trengte en ny lufthavn, noe som senere ledet til byggingen av Frankfurt internasjonale lufthavn.

Grav i Frankfurt

Gjennom byutvidelsene skapte han seg ikke bare venner. Men Frankfurt ble for en tid Tysklands største by etter areal. Han viktigste prosjekt var å skaffe boliger til alle trengende, og lindre bolignøden i storbyen. Han grunnla Nassauische Heimstätte, en organisasjon som skulle garantere alle en bolig.

Etter kommunalvalget 12. mars 1933 måtte han gå av som overborgermester, og ble etterfulgt av Friedrich Krebs (NSDAP). Landmann forlot da Frankfurt, og slo seg ned i Berlin.

På grunn av sin jødiske rasetilhørighet ble han utsatt for stadig sjikane, og hans pensjonsutbetalinger ble for en tid stoppet. I 1939 emigrerte han til Nederland, hans kones fødeland. Her ble han fra 1940 holdt skjult av slektninger og venner. I 1945, kort før krigens avslutning, døde han gammel og underernært i Nederland, en av de mange ofre for sultvinteren 1944-45.

Gaten Ludwig-Landmann-Straße i bydelen Praunheim i Frankfurt er oppkalt etter byens tidligere overborgermester. Et portrett utført av maleren Wilhelm Runze henger i vandrehallen foran rådssalen i det gamle «romerske» rådhuset, Römer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]