Lomonosov (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kammenoje-paviljongen ved palasskomplekset Oranienbaum
Lomonosovs byvåpen

Lomonosov (russisk: Ломоно́сов) er en by i den føderale byen Sankt Petersburg i Russland. Den ligger ved sørkysten av Finskebukta, rundt 30 km vest for sentrum av St. Petersburg. Innbyggertall: 37 776 (folketelling 2002).

Byen het Oranienbaum (russisk: Ораниенба́ум) til 1948. I byen ligger et 1700-talls park- og palass-kompleks (se Oranienbaum). Palasset er det eneste av de berømte palassene rundt St. Petersburg som ikke ble inntatt av tyskerne under andre verdenskrig.

Byens opprinnelige navn er Oranienbaum, som betyr «appelsintre» på tysk (på dagens tysk er ordet Orangenbaum). Navnet gjaldt først palasskomplekset, som hadde drivhus for eksotiske planter. Det nåværende navnet er for å ære vitenskapsmannen, dikteren og glassblåseren Mikhail Lomonosov. I 1754 grunnla Lomonosov et fabrikk for farget glass ved Oranienbaum, i landsbyen Ust-Ruditsa.

Det store palasset med den nedre parken er et utsøkt eksempel på et kunstnerisk kompleks fra første fjerdedel av 1700-tallet. Det ble bygget i perioden 1710-25 vis-à-vis Kronstadt, nær keiserresidensen Peterhof.

Kjente personer fra Lomonosov[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Lomonosov town – bilder, video eller lyd

Koordinater: 59°55′N 29°45′Ø