Michael Jacksons diskografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Michael Jacksons diskografi
Michaeljackson (cropped).jpg
Utgivelser
Studioalbum 10
Konsertalbum 1
Singler 68

Denne artikkelen omfatter Michael Jacksons diskografi. Her er alle hans album og singler listet opp i kronologisk rekkefølge. I tillegg kommer listeplasseringene i Storbritannia, Canada, USA og Australia. Sertifisert av RIAA certifications, BPI certifications, CRIA certifications, SNEP certifications, AMPROFON certifications, IFPI Germany certifications, ARIA certifications, NVPI certifications, IFPI Sweden certifications, IFPI Switzerland certifications, ZPAV certifications, IFPI Hong Kong certifications, IFPI Austria certifications, IFPI Finland certifications, RIANZ certifications.

Sertifiseringen av salget i USA kommer fra RIAAs database,[1] Sertifiseringen av salget i Storbritannia kommer fra BPIs database,[2] Sertifiseringen av salget i Canada kommer fra CRIAs database og[3] sertifiseringen av salget for salget i Australia kommer fra IFPIs Australia database.[4]

Album[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

År Tittel Listeplassering Sertifiseringer Sertifisert salg per land Salg på verdensbasis
US
[5]
CAN
[6][7]
UK
[8]
AUS
[9][10]
1972 Got to Be There
  • Utgitt: 24. januar, 1972
  • Plateselskap: Motown
14 37
1972 Ben
  • Utgitt: 4. august, 1972
  • Plateselskap: Motown
5 12[11] 17 65
  • UK: 60,000
1973 Music & Me
  • Utgitt: 13. april, 1973
  • Plateselskap: Motown
92 27
1975 Forever, Michael
  • Utgitt: 16. januar, 1975
  • Plateselskap: Motown
101
1979 Off the Wall
  • Utgitt: 10. august, 1979
  • Plateselskap: Epic
3 4[12] 5 1
  • US: 7,000,000

(8,000,000)[19]

  • JPN: (500,000)[19]
  • UK: 300,000
  • CAN: 100,000
  • FRA: 300,000
  • MEX: 500,000
  • AUS: 280,000
  • NL: 100,000
  • HK: 10,000
  • NZ: 90,000
20 millioner[20]
1982 Thriller
  • Utgitt: 30. november, 1982
  • Plateselskap: Epic
1 1[21] 1 1
  • US: 28,000,000
  • JPN: (1,800,000)[19]
  • UK: 3,300,000

(3,700,000)[29]

  • CAN: 2,000,000
  • FRA: 3,000,000
  • MEX: 600,000
  • GER: 1,500,000
  • AUS: 980,000
  • NL: 800,000
  • SWE: 400,000
  • SWZ: 300,000
  • HK: 20,000
  • AU: 400,000
  • FIN: 91,609
  • NZ: 165,000
109 millioner[30]
1987 Bad
  • Utgitt: 31. august, 1987
  • Plateselskap: Epic
1 1[31] 1 2
  • US: 8× Multi-Platinum[1]
  • UK: 13x Platinum[2]
  • CAN: 7x Platinum[3]
  • FRA: Diamond[13]
  • MEX: 3x Platinum[14]
  • GER: 4x Platinum[23]
  • AUS: 6x Platinum[32]
  • NL: Platinum[16]
  • SWE: 2x Platinum[33]
  • SWZ: 5x Platinum[34]
  • HK: Platinum[35]
  • AU: 4x Multi-Platinum[4]
  • FIN: Gold[28]
  • NZ: 8x Platinum[18]
  • US: 8,000,000

(10,000,000)[19]

  • JPN: (1,000,000)[19]
  • UK: 3,900,000
  • CAN: 700,000
  • FRA: 1,000,000
  • MEX: 450,000
  • GER: 2,000,000
  • AUS: 420,000
  • NL: 80,000
  • SWE: 200,000
  • SWZ: 250,000
  • HK: 20,000
  • AU: 200,000
  • FIN: 51,287
  • NZ: 120,000
30 millioner[36]
1991 Dangerous
  • Utgitt: 13. november, 1991
  • Plateselskap: Epic
1 3[37] 1 1
  • US: 7× Multi-Platinum[1]
  • UK: 6x Platinum[2]
  • CAN: 6x Platinum[3]
  • FRA: Diamond[13]
  • MEX: 2x Platinum[38]
  • GER: 4x Platinum[23]
  • AUS: 9x Platinum[39]
  • NL: 3x Multi-Platinum[16]
  • SWE: 3x Platinum[33]
  • SWZ: 5x Platinum[26]
  • AU: 4x Multi-Platinum[4]
  • FIN: Platinum[28]
  • NZ: 5x Platinum[18]
  • US: 7,000,000

(8,000,000)[19]

  • JPN: (800,000)[19]
  • UK: 1,800,000

(2,000,000)[29]

  • CAN: 600,000
  • FRA: 1,000,000
  • MEX: 500,000
  • GER: 2,000,000
  • AUS: 630,000
  • NL: 300,000
  • SWE: 300,000
  • SWZ: 250,000
  • AU: 200,000
  • FIN: 61,896
  • NZ: 75,000
32 millioner[40]
1995 HIStory
  • Utgitt: 16. juni, 1995
  • Plateselskap: Epic
1 1[41] 1 1
  • US: 7× Multi-Platinum[1]
  • EU: 6x Platinum[42]
  • UK: 4x Platinum[2]
  • CAN: 5x Platinum[3]
  • FRA: Diamond[13]
  • MEX: 2x Platinum[14]
  • GER: 3x Platinum[23]
  • AUS: 7x Platinum[15]
  • NL: 3x Multi-Platinum[16]
  • SWE: Platinum[33]
  • SWZ: 3x Platinum[26]
  • POL: Platinum[43]
  • AU: 2x Multi-Platinum[4]
  • FIN: Platinum[28]
  • NZ: 10x Platinum[18]
  • US: 3,500,000

(4,000,000)[19]

  • EU: 6,000,000
  • JPN: (750,000)[19]
  • UK: 1,200,000

(1,500,000)[29]

  • CAN: 500,000
  • FRA: 1,000,000
  • MEX: 300,000
  • GER: 1,500,000
  • AUS: 490,000
  • NL: 300,000
  • SWE: 100,000
  • SWZ: 150,000
  • POL: 20,000
  • AU: 100,000
  • FIN: 61.352
  • NZ: 150,000
20 millioner (40 millioner enheter)[44]
2001 Invincible
  • Utgitt: 30. oktober, 2001
  • Plateselskap: Epic
1 3[45] 1 1
  • US: 2,000,000
  • EU: 2,000,000
  • JPN: (200,000)[19]
  • UK: 300,000
  • CAN: (100,000)[48]
  • FRA: 300,000
  • MEX: 75,000
  • GER: 300,000
  • AUS: 140,000
  • NL: 80,000
  • SWE: 40,000
  • SWZ: 40,000
  • POL: 10,000
  • AU: 20,000
  • FIN: 16.621
  • NZ: 15,000
10 millioner[49]
"—" denotes albums that weren't released or were released but did not chart.

Andre album[rediger | rediger kilde]

USA (U.S. og US R&B), United Kingdom (UK), Tyskland (DE), Frankrike (FR), Italia (IT), Nederland (NL), Canada (CA), Japan (JP), Australia (AU) og New Zealand (NZ).

År Tittel US US

R&B

UK DE FR IT NL CA JP AU NZ Offisielle salg/Sertifisering
1995 HIStory - Past, Present and Future, Book I
1 1 1 1 1 1 1 1 4 1 1 Globalt solgte: 18 millioner[1]
USA: 7 millioner
RIAA: 7xPlatinum
UK: 5xPlatinum
1997 Blood On The Dance Floor – HIStory In The Mix
24 12 1 2 1 1 16 12 2 1 Globalt solgte: 11 millioner[2]
USA: 1 million
RIAA: Platinum
UK: Platinum
2001 Greatest Hits – HIStory Volume I
85 45 15 70 Globalt solgte: -
USA: -
RIAA: Gold
UK: -
2003 Number Ones
13 6 1 16 51 22 17 26 6 6 10 Globalt solgte: 6 millioner[3]
USA: 1 million
RIAA: Platinum
UK: 4xPlatinum
2004 The Ultimate Collection
154 48 75 291 61 46 47 Globalt solgte: -
USA: 0,06 millioner
RIAA: Gold
UK: -
2005 The Essential Michael Jackson
96 50 2 10 11 22 19 24 51 12 5 Globalt solgte: -
USA: 0,11 millioner
RIAA: -
UK: -

Singler[rediger | rediger kilde]

År Tittel Album US US R&B RU AL FR IT AU DA BE SU NO ES IR NZ JP CA
1971 Got To Be There Got to Be There 4 4 5 83
1972 Rockin' Robin 2 2 3 16 16 16
I Wanna Be Where You Are 16 2
Ain't No Sunshine 8 16
Ben Ben 1 5 7 1 2 7 15 12 52
1973 With A Child's Heart Music & Me 50 14
Happy 52 31 21
Music And Me 34
1975 We're Almost There Forever, Michael 54 7 46 21
Just A Little Bit Of You 23 4
1978 Ease On Down The Road (med Diana Ross) The Wiz (B.O.) 41 17 45
You Can't Win 81 42
1979 A Brand New Day (duett med Diana Ross) 1
Don't Stop 'Til You Get Enough Off The Wall 1 1 3 13 7 16 1 2 2 4 1 9 10 1 82 2
Off The Wall 10 5 7 94 23 4 20 14 70 3
1980 Rock With You 1 1 7 58 11 4 11 3 97 4
She's Out Of My Life 10 43 3 12 17 19 4 6 10
Girlfriend 41 49
1981 One Day In Your Life One Day In Your Life 55 42 1 9 1 1 1 48
1982 The Girl Is Mine (duett med Paul McCartney) Thriller 2 1 8 53 6 25 4 12 8 15 2 1 4 3 37
1983 Billie Jean 1 1 1 2 4 1 1 2 1 1 6 1 1 2 49 1
Beat It 1 1 3 2 1 16 2 1 1 2 8 2 2 1 35 1
Wanna Be Startin' Somethin' 5 5 8 16 19 25 1 3 5 5 35 69 11
Human Nature 7 27 64 64 14 12 33 17
P.Y.T. (Pretty Young Thing) 10 46 11 51 40 13 6 4 24
Say Say Say (med Paul McCartney) Pipes of Peace (album av Paul McCartney) 1 2 2 12 1 6 4 4 18 2 1 1 3 10 16 1
Thriller Thriller 4 3 10 21 1 15 4 3 1 22 9 1 4 6 30 4
1984 Farewell My Summer Love Farewell My Summer Love 38 37 7 51 68 7 4 35
Ease On Down The Road The Wiz 83
Girl You're So Together Farewell My Summer Love 33 29
1985 We Are the World (med USA for Africa) USA for Africa : We Are The World 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1
1987 I Just Can't Stop Loving You (en duo avec Siedah Garrett) Bad 1 1 1 2 12 1 10 1 1 2 1 8?[50] 1 3 32 2
Bad 1 1 3 4 4 1 4 1 1 3 2 1 1 2 41 1
The Way You Make Me Feel 1 1 3 12 29 1 5 6 2 8 3 2 1 2 92 3
I Saw Mommy Kissing Santa Claus Ikke utgitt på album 91
1988 Man In The Mirror Bad 1 1 21 23 15 1 39 16 11 9 8 11 3 4 93 6
Get It (duett med Stevie Wonder) Characters (album av Stevie Wonder) 80 4 37 14 16
I Want You Back '88 (med Jackson 5) Remix Ikke utgitt på album 8 3
Dirty Diana Bad 1 5 4 3 9 13 27 2 1 3 5 22?[50] 3 5 7 15
Another Part Of Me 11 1 15 10 9 6 49 10 3 5 9 21?[50] 5 14 11 46
Smooth Criminal 7 2 8 9 4 9 1 1 1 5 9 1 4 29 11 41
1989 Leave Me Alone 2 16 17 42 6 3 10 6 5 1 9 12 22
Liberian Girl 13 22 15 23 46 15 32 12 15 20 1 31
1991 Black or White Dangerous 1 3 1 2 1 1 1 3 1 1 1 1 1 1 70 1
1992 Black or White (Civiles And Coles Remix) Remix Ikke utgitt på album 14 11
Remember The Time / Come Together Dangerous / HIStory 3 1 3 8 5 6 3 3 2 4 10 3 3 1 3 5
In The Closet Dangerous 6 1 8 15 9 2 5 9 14 25 10 9 4 5 17 13
Someone Put Your Hand Out Ikke utgitt på album
Jam Dangerous 26 3 13 18 8 3 9 9 10 22 17 15 5 2 7 21
Who Is It 14 6 10 9 8 17 26 15 9 14 10 19?[50] 6 16 11 20
Heal The World 27 62 2 3 2 8 54 6 3 5 6 8 2 3 8 11
1993 Give In To Me 2 10 7 4 3 13 7 7 6 2 1 12 11
Will You Be There (Fra filmen Slipp Willy Fri) 7 53 9 12 31 3 3 11 9 8 6 2 11 3
Gone Too Soon 33 45 8 32 31 21 33 18 6 35 44
1995 Scream / Childhood (duett med Janet Jackson) HIStory 5 2 3 8 4 1 2 3 2 3 2 1 6 1 87 5
Scream (David Morales Remix) (med Janet Jackson) Remix Ikke utgitt på album 43
You Are Not Alone HIStory 1 1 1 4 1 3 7 6 3 1 9 2 1 1 3 2
Earth Song 1 1 2 6 15 4 3 1 4 8 2 4 2 2
1996 This Time Around (promo) 42
They Don't Care About Us 30 10 4 1 4 1 16 4 10 3 6 11 7 9 15 9
Why (duett med 3T) Brotherhood (album av 3T) 71 2 29 9 46 10 21 11 19 22 14 42 35 42
Stranger In Moscow HIStory 91 50 4 21 18 1 14 9 25 5 18 1 13 6 11 15
1997 Blood On The Dance Floor Blood On The Dance Floor 42 19 1 5 10 2 5 4 9 5 2 1 5 6 11 4?[50]
HIStory/Ghosts 5 14 4 3 43 16 20 16 6 4 16 10 12 11
Is It Scary (promo)
Smile HIStory
2001 You Rock My World Invincible 10 13 2 6 1 3 4 3 2 5 2 1 4 3 38 2?[50]
Cry 25 76 30 15 43 16 2 42 12 6 8 11 15 22
2002 Butterflies (promo) 14 2
2003 One More Chance Number Ones 83 40 5 29 44 7 11 6 5 24 20 7 21 15 11 19
2004 Cheater (promo) The Ultimate Collection
2006 Thriller Visionary - The Video Singles 30 70 35 5 55 43 1 20
Don't Stop 'Til You Get Enough 17 77 52 6 66 31 2 21
Rock With You 15 87 59 9 55 31 1 19
Billie Jean 11 74 45 7 58 32 1 19
Beat It 15 76 47 12 66 37 1 20
Bad 16 86 48 5 91 36 1 24
The Way You Make Me Feel 17 88 59 7 79 37 1 27
Dirty Diana 17 86 62 6 60 35 1 20
Smooth Criminal 19 94 61 6 88 33 1 22
Leave Me Alone 15 89 54 8 38 1 30
Black or White 18 81 64 7 36 2 24
Remember The Time 22 97 63 10 40 2 26
In The Closet 45 42 63 9 22 2 25
Jam 22 98 55 11 19 1 22
Heal The World 27 90 60 13 25 1 22
You Are Not Alone 30 100 60 14 19 1 20
Earth Song 34 89 29 15 49 1 29
They Don't Care About Us 26 96 66 2 21
Stranger In Moscow 22 89 50 1 21
Blood On The Dance Floor 19 85 47 8 22
2008 The Girl Is Mine 2008 (feat Will.I.Am) Thriller 25 87 41 32 21 22 73 31 47 38 2 76
Wanna Be Startin' Somethin' 2008 (feat Akon) 81 69 63 10 20 8 29 15 30 4 52 32
US US R&B RU AL FR IT AU DA BE SU NO ES IR NZ JP CA
Antall førsteplasser 13 13 7 2 6 9 4 7 9 4 4 25 9 7 10 5

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g «RIAA Searchable database – Gold and Platinum». RIAA. Besøkt 12. september 2008. 
  2. ^ a b c d e f g h «BPI Searchable database - Gold and Platinum». BPI. Besøkt 25. januar 2009. 
  3. ^ a b c d e f «CRIA Searchable database - Gold and Platinum». CRIA. Besøkt 27. januar 2009. 
  4. ^ a b c d e f «IFPI Austria Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Austria. Besøkt 28. januar 2009. 
  5. ^ «Michael Jackson – Artist US chart history». Allmusic Guide. Besøkt 4. juni 2009. 
  6. ^ «Canadian Album Chart 1964-2000». RPM. Besøkt 14. juni 2009. 
  7. ^ «Canadian Album Chart 2001-2004». Jam! Showbiz. Besøkt 14. juni 2009. 
  8. ^ «UK Top 40 Hit Database». Every hit. Besøkt 15. september 2008. 
  9. ^ David Kent (1993). Australian Chart Book 1970 - 1992. Australian Chart Book, St Ives, N.S.W. ISBN 0-646-11917-6. 
  10. ^ «Australian-Charts». ARIA. Besøkt 28. juni 2009. 
  11. ^ «November 25 1972 Canadian Album Chart 1964-2000». RPM. Besøkt 14. juni 2009. 
  12. ^ «May 24 1980 Canadian Album Chart 1964-2000». RPM. Besøkt 14. juni 2009. 
  13. ^ a b c d e «Charts In France Searchable database - Gold and Platinum». Charts In France. Besøkt 14. juni 2009. 
  14. ^ a b c d e «Eil Searchable database - Gold and Platinum». Eil. Besøkt 7. februar 2009. 
  15. ^ a b c «ARIA Searchable database - Gold and Platinum». ARIA. Besøkt 28. januar 2009. 
  16. ^ a b c d e f «NVPI Searchable database - Gold and Platinum». NVPI. Besøkt 27. januar 2009. 
  17. ^ «IFPI Hong Kong Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Hong Kong. Besøkt 28. januar 2009. 
  18. ^ a b c d e f Scapolo, Dean (2007). The Complete New Zealand Music Charts, 1966-2006: Singles, Albums DVDs, Compilations. Maurienne House. ISBN 187744300X. 
  19. ^ a b c d e f g h i j «『NUMBER ONES』:商品特徴». SonyBMG Japan. 10. oktober 2003. Besøkt 19. april 2009. 
  20. ^ «Michael Jackson: Off the Wall - Classic albums - Music - Virgin media». Virgin Media. Besøkt 12. desember 2008. 
  21. ^ «April 02 1983 Canadian Album Chart 1964-2000». RPM. Besøkt 14. juni 2009. 
  22. ^ «Thriller three-time Diamond in France». Tele Satellite & Numerique. Besøkt 22. mai 2009. 
  23. ^ a b c d e «IFPI Germany Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Germany. Besøkt 27. januar 2009. 
  24. ^ «ARIA Searchable database - Gold and Platinum». ARIA. Besøkt 22. februar 2009. 
  25. ^ «IFPI Sweden Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Sweden. Besøkt 29. januar 2009. 
  26. ^ a b c d «IFPI Switzerland Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Switzerland. Besøkt 30. mai 2009. 
  27. ^ «IFPI Hong Kong Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Hong Kong. Besøkt 28. januar 2009. 
  28. ^ a b c d e «IFPI Finland Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Finland. Besøkt 2. februar 2009. 
  29. ^ a b c Day, Elizabeth (16. mars 2008). «The whole world in his hands». The Guardian. Besøkt 21. april 2008. 
  30. ^ «Music Icon Quincy Jones Kicks-Off New Series in Tribune Newspapers». PR Newswire. 16. januar 2009. Besøkt 24. januar 2009. 
  31. ^ «October 03 1987 Canadian Album Chart 1964-2000». RPM. Besøkt 14. juni 2009. 
  32. ^ «Bad six-time Platinum in Australia, page 80». Julien's Auctions. Besøkt 10. april 2009. 
  33. ^ a b c «IFPI Sweden Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Sweden. Besøkt 29. januar 2009. 
  34. ^ «Bad five-time Platinum in Switzerland, page 74». Julien's Auctions. Besøkt 10. april 2009. 
  35. ^ «IFPI Hong Kong Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Hong Kong. Besøkt 28. januar 2009. 
  36. ^ Savage, Mark (29. august 2008). «Pop Superstars turn 50». Besøkt 25. november 2008. 
  37. ^ «December 21 1991 Canadian Album Chart 1964-2000». RPM. Besøkt 14. juni 2009. 
  38. ^ «Dangerous two-time Platinum in Mexico, page 18». Julien's Auctions. Besøkt 11. april 2009. 
  39. ^ «Dangerous nine-time Platinum in Australia, page 138». Julien's Auctions. Besøkt 10. april 2009. 
  40. ^ «Michael Jackson sulla sedia a rotelle». AffarItaliani.it. 11. juli 2008. Besøkt 10. mai 2009. 
  41. ^ «July 03 1995 Canadian Album Chart 1964-2000». RPM. Besøkt 14. juni 2009. 
  42. ^ «IFPI Platinum Europe Awards». IFPI. Besøkt 7. mars 2009. 
  43. ^ «ZPAV Searchable database - Gold and Platinum». ZPAV. Besøkt 17. mai 2009. 
  44. ^ Putti, Laura (24. august 2001). «Il nuovo Michael Jackson fa un tuffo nel passato». La Repubblica. Besøkt 10. mai 2009. 
  45. ^ «November 08 2001 Canadian Album Chart 2001-2004». Jam! Showbiz. Besøkt 14. juni 2009. 
  46. ^ «IFPI Platinum Europe Awards». IFPI. Besøkt 7. mars 2009. 
  47. ^ «IFPI Sweden Searchable database - Gold and Platinum». IFPI Sweden. Besøkt 29. januar 2009. 
  48. ^ Jim, Slotek (2. desember 2004). «Sales jumped over balcony incident». Jam! Showbiz. Besøkt 4. juni 2009. 
  49. ^ Taraborrelli, p. 614–617
  50. ^ a b c d e f Aide Demandée